האלקטרוקרדיוגרם (ECG - Electrocardiogram) הוא רישום גרפי חיצוני של הפעילות החשמלית בלב, המגלה כל חריגה בקצב הלב. הבדיקה פשוטה ומתבצעת לרוב בחדר האחיות, באמצעות הצמדת אלקטרודות לגפיים ולבית החזה לצורך רישום פעילותו החשמלית של הלב.
קרא עודארגומטריה היא בדיקת אק"ג עם 12 חיבורי אלקטרודות שמתבצעת בעת מאמץ גופני, בדרך כלל תוך הליכה על מסוע. בדיקה זו נערכת במקרים שבהם יש חשד למחלת לב איסכמית (היצרויות בעורקי הלב) או במצבים שבהם יש חשש להפרעות קצב המופיעות בעת במאמץ. חשוב לדעת שבדיקה זו נחשבת לפחות מדויקת להערכת איסכמיה בהשוואה לבדיקות אחרות, כמו אקו במאמץ או מפוי לב במאמץ.
אקו לב היא בדיקת הדמיה המכוונת להדגמה של הלב בעזרת אולטראסאונד (גלי על קול), והיא מאפשרת הערכה של תפקוד הלב ושל פעולת מסתמי הלב. הבדיקה אינה מצריכה שום הכנה מוקדמת ואין מצבים שבהם לא ניתן לבצעה, אולם כדי שאיכות התשובה תהיה ראויה - כדאי שהבדיקה תבוצע ותפוענח על ידי מי שעבר הכשרה ספציפית לכך (שהיא מעבר להכשרה הכללית המקובלת). במרכז קרדיו-טים תמצאו טכנאי אקו מיומנים וקרדיולוגים מומחים בביצוע אקו לב ובפענוח בדיקות אלה.
קרא עודבדיקת אקו לב במאמץ (Stress echocardiography) משמשת להערכה של היצרויות בעורקים הכליליים. הבדיקה אינה פולשנית, ויתרונה הגדול הוא בכך שהיא אינה כרוכה בקרינה או בהזרקת חומרי ניגוד (בשונה מבדיקות אחרות להערכה של מחלת לב כלילית). הבדיקה כוללת אקו במנוחה, ביצוע מאמץ (הליכה וריצה על הליכון) ואקו נוסף לאחר המאמץ, כשהמטרה היא להשוות בין תפקוד הלב במנוחה לבין תפקודו לאחר המאמץ. ירידה בתפקוד הלב בזמן המאמץ מרמזת על היצרות משמעותית (או יותר) באחד העורקים הכליליים.
קרא עודאקו לב דרך הוושט (TEE - Transesophageal echocardiography) היא בדיקה פולשנית, שבמהלכה מוחדר בזהירות מתמר אקו לתוך הוושט במטרה לקבל הדמיה טובה יותר של הלב מקרוב (לאור הקרבה של הוושט ללב). מכיוון שהחדרת המתמר כרוכה באי נעימות, הבדיקה מתבצעת תחת הרדמה מקומית ולרוב גם טשטוש קל. הבדיקה נמשכת כ-30 דקות, והיא מצריכה צום מלא של 6 שעות. כדי לקבל תוצאות מהימנות ומדויקות, חשוב שהבדיקה תבוצע ותפוענח על ידי מי שעבר הכשרה ספציפית לפענוח בדיקות אקו לב. במרכז קרדיו-טים תמצאו טכנאי אקו מיומנים וקרדיולוגים מומחים בביצוע ובפענוח בדיקות אקו לב.
קרא עודבדיקת אקו דרך הוושט אינה מצריכה אשפוז. ברוב המקרים המטופל מגיע בבוקר ומשתחרר באותו היום, לרוב כשעתיים לאחר הבדיקה שבהן היה תחת השגחה לאחר הטשטוש.
קרא עוד* בדיקת אקו רגילה: אינה מצריכה שום הכנה מוקדמת, וגם לא שינויים בטיפול התרופתי.
* בדיקת אקו לב במאמץ: לפני הבדיקה יש להפסיק תרופות ממשפחת חסמי הבטא (קרדילוק, נורמיטן ועוד) לצורך קבלת תוצאה מיטבית, ולכן חשוב להיוועץ בקרדיולוג לפני הבדיקה.
* בדיקת אקו דרך הוושט: מצריכה צום של 6 שעות, מטופלים שנוטלים קומדין צריכים להגיע עם בדיקת INR עדכנית. פרט לכך, אין צורך בשינויים תרופתיים.
מיפוי לב (Myocardial perfusion imaging) היא בדיקת הדמיה לא פולשנית המעריכה את זרימת הדם לרקמת שריר הלב על ידי שימוש בחומר רדיואקטיבי המגיע ללב. בדיקה זו מראה אם בשריר הלב יש אזורים שאינם מקבלים אספקת דם תקינה, והיא גם יכולה לספק מידע מדויק לגבי מידת ההתכווצות של הלב.
קרא עוד"צנתור וירטואלי" זו בעצם בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT - Computed tomography), כלומר - בדיקת CT של עורקי הלב. במהלך הבדיקה מוזרק דרך הווריד חומר ניגודי על בסיס יוד, ומתבצעת סריקה של הלב. המחשב מבצע רה-קונסטרוקציה של את עורקי הלב, ובמקרים רבים בדיקה זו יכולה לשלול מחלה לב איסכמית.
קרא עודקלציום סקור (Calcium score) זוהי בדיקת סקר המעריכה את כמות הסיד (calcium) בעורקי הלב, במטרה להעריך את הסיכון לפתח מחלת לב בעתיד. הבדיקה מתבצעת על ידי סריקה מהירה (כמה שניות) של הלב על ידי טומוגרפיה ממוחשבת, שהיא CT ללא הזרקה של חומר ניגודי.
קרא עודבדיקה המדגימה בצורה מדויקת את מבנה הלב באמצעות התהודה המגנטית שלו (Cardiac magnetic resonance imaging). כיום נעשה בה שימוש בעיקר להערכת בעיות מבניות בלב או להערכת קיום של מחלת לב איסכמית (בעזרת תרופה המדמה מאמץ). חשוב לדעת שבדיקה זו אינה יעילה להדגמה של עורקי הלב הכליליים.
הולטר אק"ג (Holter monitor) זוהי למעשה בדיקת אק"ג שנמשכת 48-24 שעות ברציפות, באמצעות מכשיר זעיר הנישא על ידי המטופל. המכשיר כולל כמה אלקטרודות המוצמדות לגוף באמצעות מדבקות. המכשיר מקליט את פעילות הלב ברציפות, והוא יעיל כאשר יש תסמינים שמופיעים בתדירות גבוהה.
קרא עודמקליט אירועים (Event Recorder) הוא מכשיר חיצוני קטן לניטור הניתן למטופל למשך כמה שבועות או חודשים, במקרים שבהם תדירות הפרעות הקצב נמוכה יחסית. המכשיר דורש הפעלה על ידי הנבדק, ולכן אינו מתאים במקרים שבהם המטופל מאבד הכרה תוך כדי הפרעת הקצב.
קרא עודמקליט חיצוני (External Loop Recorder) הוא מכשיר ניטור קטן עם כמה אלקטרודות, שמחוברות לגוף המטופל באמצעות מדבקות. המקליט ניתן למטופל כאשר תדירות הפרעות הקצב נמוכה, והוא מאפשר לתעד בלחיצה את שלוש הדקות שקדמו להופעת התסמינים וכן דקה לאחר הלחיצה. ניתן לשדר את ההקלטה למוקד רפואי.
קרא עודמקליט פנימי (Internal Loop Recorder) הוא מכשיר ניטור המושתל מתחת לעור, באזור החזה השמאלי, ומקליט את הפעילות החשמלית של הלב באופן רציף למשך חיי המכשיר (שנתיים-שלוש). השתלת המכשיר הוא תהליך פשוט שמתבצע תחת הרדמה מקומית על ידי מומחה להפרעות קצב (אלקטרופיזיולוג). לאחר ההשתלה יש צורך במעקב כל 6-3 חודשים, או במקרה שהמטופל מדווח על תסמינים או על אירוע חריג.
קרא עוד