מהי בדיקת ארגומטריה - מבחן מאמץ

ארגומטריה (מבחן מאמץ)

ארגומטריה

ארגומטריה (מבחן מאמץ - Exercise stress test) הינה בדיקת אק"ג במאמץ המעריכה את תקינות זרימת הדם לרקמת שריר הלב על ידי מעקב אחר שנויים בתרשים האק"ג בזמן ביצוע מאמץ. ישנן התוויות נוספות בגינן מומלץ לבצע בדיקה זו, כגון תיעוד של הפרעות קצב במאמץ. הבדיקה כוללת רישום אק"ג במנוחה, ביצוע הליכה על הליכון ורישום אק"ג בשלבים שונים במהלך ביצוע המאמץ ובזמן ההתאוששות מהמאמץ.

כיצד מתבצעת הבדיקה

ההכנות לבדיקה כוללות חיבור לאלקטרודות על פני בית החזה לצורך רישום אק"ג, ולבישת שרוול למדידת לחץ דם במהלך הבדיקה. בשלב הראשון של הבדיקה, הנבדק או הנבדקת מבצעים מאמץ על גבי הליכון (Treadmill). רמת המאמץ מוגברת במהלך שלבי הבדיקה, ובכל שלב מתבצע רישום אק"ג ומעקב ל"ד. דרגת המאמץ המקסימלי אליה מגיעים הנבדקים במהלך הבדיקה נקבעת על ידי הקרדיולוג המבצע את הבדיקה ומושפעת ממספר פרמטרים, כגון דופק המטרה, הופעת תסמינים, או ממצאים אחרים ברישום האק"ג או לחץ הדם.

הצוות המקצועי

צוות קרדיו-טים מיומן בביצוע בבדיקה זו ומקפיד על סטנדרטים גבוהים בביצוע הבדיקה ובפענוח הממצאים. הצוות כולל:

טכנאיות ארגומטריה: גב' אלה ויינשטיין, גב' קרן מזרחי, גב' דסי מושקוביץ, תפקידה הינו לדאוג לרישום מדוייק של אק"ג בזמן ביצוע המאמץ

רופאים ורופאות: ד"ר אורי וטורי, ד"ר לימור אילן-בושארי ופרופ' יאן טופילסקי, כולם קרדיולוגים המומחים לאקו לב. תפקידם הינו לנהל את מהלך הבדיקה, לתת מענה במידה ומתעוררות בעיות רפואיות במהלך הבדיקה ולתת פיענוח רשמי בסיום הבדיקה. בכל בעיה, רפואית או מנהלית הקשורה לבדיקה, ניתן לפנות לרופאים המבצעים את הבדיקה, אשר ייתנו את המענה המיטבי.

מהו משך הבדיקה

הבדיקה אורכת כ- 30 דקות.

מה ניתן ללמוד מתוצאות הבדיקה

בדיקה זו משמשת את הקרדיולוג לצורך הערכה האם קיימת מחלת לב איסכמית, כלומר, האם קיימת הפרעה בזרימת הדם ללב.

הנחיות מיוחדות לקראת הבדיקה

  1. מומלץ לא לאכול או לשתות משקאות המכילים קפאין כ-3 שעות טרם הבדיקה, על מנת למנוע השפעה על תוצאות הבדיקה.
  2. יש להגיע בבגדים נוחים לפעילות גופנית ונעלי ספורט נוחות, כדי להבטיח ביצוע מיטבי של הבדיקה שישקף לאמיתה את מצבכם.
  3. מטופלים ומטופלות הסובלים מסכרת צריכים להתיעץ עם הרופא לגבי הפסקת אכילה ו/או הטפול התרפותי לפני הבדיקה.
  4. יש להתייעץ עם הקרדיולוג האם יש צורך להפסיק תרופות ספציפיות לפני הבדיקה כדוגמת תרופות ממשפחת חוסמי בטא.
  5. בבדיקה זו קיימת חשיבות רבה לרישום איכותי של אק"ג בזמן המאמץ. ביצוע בדיקה זו באופן המקצועי ביותר מצריך חשיפה של פלג הגוף העליון כולל גופיות או חזיות על מנת לאפשר רישום אק"ג מדוייק. צוות הבדיקה מודע לאי הנעימות הכרוכה בכך ויעשה כל מאמץ להקטין את החשיפה, אך אנו מבקשים לקבל את בקשות הצוות בהבנה. מטרתו הינה לבצע את הבדיקה באופן מקצועי ולספק תשובה אמינה ואיכותית.

מסמכים דרושים לצורך הבדיקה

  1. סיכום יעוץ קרדיולוגי ורקע רפואי קודם
  2. התחייבות מהמבטח במידת הצורך

הגעה לבדיקה

  • שעת הבדיקה הינה משוערת ועלולה להשתנות. יום לפני הפעולה נתקשר ונעדכן על שעת ההגעה לבדיקה.
  • ביום הבדיקה יש להגיע למרפאת קרדיו-טים, הנמצאת בקומה 7 במגדל המרפאות של אסותא רמת החייל, בכתובת הברזל 12, תל אביב. ישנה חנייה בתשלום של בית החולים אסותא. 
  • התשלום על הבדיקה ייגבה בעת קביעת התור.
  •  

דגשים אחרונים לפני הבדיקה

  • בבדיקת מבחן מאמץ מוצמדות לגוף אלקטרודות באזור החזה. בשל אופייה של הבדיקה האזור צריך להיות מונגש לבודק. על פי הנחיות משרד הבריאות, כדי לשמור על צנעת הפרט, הנבדק/ת יכולים להשתמש בפריט לבוש אך ללא ברזלים, רצוי רחב. במקום ביצוע הבדיקה יהיה זמין חלוק לכיסוי. בדיקת לב במאמץ יכולה להתבצע עם חולצה קלה ורחבה וגם חזייה.

מומלץ להביא ביגוד והנעלה נוחה, המתאימה לפעילות ספורט.

לקביעת תור