מה זה הולטר? ואיך מתכוננים לבדיקת הולטר לב? | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים

מתי ואיך משתמשים במכשיר הולטר?

בדיקת הולטר לב עוזרת לזהות הפרעות קצב, ובעיות לב אחרות. איך מבצעים הולטר אקג? באילו מצבים הולטר יכול לסייע? כל מה שאתם צריכים לדעת על הולטר לב:

הולטר לב

בדיקת הולטר לב היא הליך רפואי שנמשך 24-48 שעות, במטרה למדוד ולנטר את פעילות וקצב הלב שלכם. הבדיקה נעשית עם מכשיר הולטר אקג קטן, אשר מוצמד לגוף באמצעות אלקטרודות, והוא מסוגל לזהות תופעות כמו הפרעות קצב ולבצע הערכה לסיכונים שונים. כל נתוני הבדיקה מתועדים באמצעות מוניטור.

למעשה, מדובר בבדיקת אקג ניידת. בניגוד לבדיקה הרגילה, שנמשכת רק מספר דקות ומתבצעת במתקן רפואי, בדיקת הולטר נמשכת זמן רב יותר ומלווה אתכם בשגרה היום יומית שלכם, וכך היא מספקת הרבה יותר נתונים ומאפשרת לזהות גם מצבים לא קבועים.

למשל, אם אתם סובלים מהפרעת קצב, אקג רגיל עלול לפספס את אי הסדרים בפעילות, בעוד הולטר אקג מעלה את סיכויי האבחון.

למה שמים הולטר?

ייתכן שתזדקקו לבדיקת הולטר אם עברתם בדיקת אקג, או סוג אחר של בדיקת לב, והתקבלו תוצאות לא חד משמעיות או לא ברורות. 

נניח שהגעתם לרופא עם תסמינים של בעיה בקצב הלב (פירוט התסמינים בהמשך). סביר להניח שהצעד הראשון שלו יהיה להפנות אתכם לבדיקת אקג, שעשויה להיות יעילה מאוד באיתור ואבחון בעיות. עם זאת, מדובר בבדיקה קצרה, והסימפטומים לא תמיד מופיעים בפרק הזמן שהיא מתבצעת.

אם אקג לא מצליח לזהות את הבעיה, ובכל זאת יש לרופא סיבה לחשוד שאכן קיימת כזו, בדיקת הולטר יכולה לסייע. היא אוספת מידע נוסף על פעילות הלב שלכם, ומגדילה את הסיכוי לזהות פעילות יוצאת דופן.

באילו מקרים אתם צריכים בדיקת הולטר לב?

הלב שלכם עובד באמצעות דחפים חשמליים טבעיים, אשר מתאמים התכווצויות של חלקיו השונים ושומרים על זרימת דם תקינה. הולטר מתעד את הדחפים הללו כדי להראות כמה מהר הלב פועם, כמה פעימות הלב סדירות ואת עוצמת הפעימות. שינויים במדדים אלה יכולים להיות סימן להרבה מצבים הקשורים ללב. אם אתם סובלים מתסמינים שונים, להם לא מתגלה סיבה ברורה במסגרת בדירת אקג במנוחה, קרדיולוג מומחה להפרעות קצב או בעל מומחיות אחרת יכול להפנות אתכם לביצוע הולטר אקג.

הדוגמה הכי בולטת לכך היא תופעה של הפרעות קצב, כלומר קצב לב חריג. הפרעות קצב עשויות להתרחש רק מדי פעם. לפעמים, הן תלויות בתנאים מסוימים, כגון מתח או פעילות.

אלה סיבות נפוצות לביצוע בדיקת הולטר:

  • זיהוי פעימות לב לא סדירות.
  • התעלפות בלתי מוסברת.
  • מצב לב המגביר את הסיכון להפרעות קצב.
  • כאבים בחזה שלא ניתן לשחזר עם בדיקת מאמץ.
  • הערכת סימנים ותסמינים אחרים שעלולים להיות קשורים ללב, כגון עייפות, קוצר נשימה או סחרחורת.

כמו כן, הולט מסייע להעריך את סיכונים עתידיים, בעקבות מצבים הקשורים ללב כמו דפנות לב מעובות, התקף לב שגרם לחולשה של הלב, תסמונת וולף-פרקינסון-ווייט (כאשר המתח החשמלי בלב לא תקין) ועוד.

אילו הכנות יש לעשות לפני בדיקת הולטר לב?

נדרשת מעט מאוד הכנה לקראת בדיקת הולטר. אלה כמה המלצות:

  • התקלחו בסמיכות לתור שלכם, מכיוון שכל עוד אתם נושאים את המכשיר לא תוכלו להתקלח.
  • אין למרוח קרמים או טלק על העור.
  • לבשו תלבושת נוחה בשני חלקים (כלומר, לא שמלה). אם את לובשת חזייה, בחרי בחזייה נוחה.
  • אם יש לך שיער על החזה, שים לב שיהיה צורך לגלח את האזורים אליהם יחוברו האלקטרודות. אם אתה מעדיף, גלח בעצמך מראש.אל תאחרו, והביאו איתכם אמצעי תשלום ו/או התחייבות מהגורם המבטח.

מה צריך לדעת לפני הולטר לב?

קודם כל, חשוב לציין כי אתם אמורים לקבל הסבר מקיף מהרופא שלכם לפני ביצוע בדיקת הולטר, ותהיה לכם אפשרות לשאול את כל השאלות. לא תתבקשו לצום לפני הבדיקה, אבל ייתכן שתתבקשו להסיר תכשיטים או פריטים אחרים שעשויים להפריע.

 

אלה שלבי הבדיקה עצמה:

  • תתבקשו להסיר את הבגדים שלכם, מהמותניים למעלה, כדי שניתן יהיה לחבר אלקטרודות לחזה שלכם. כמובן שהצוות הרפואי יעשה הכל כדי לשמור על הפרטיות שלכם.
  • ינקו את האזורים שבהם יניחו את מדבקות האלקטרודות. במקרים מסוימים, עשויים לגלח את השיער שלכם, כדי שהאלקטרודות יידבקו היטב לעור.
  • אלקטרודות יחוברו לחזה שלכם. את המכשיר עצמו אתם יכולים לשאת בנרתיק ייעודי על הכתף או סביב המותניים, ואתם יכולים גם להצמיד אותו לחגורה או לכיס.
  • לאחר שאתם מתחברים למכשיר ההולטר ומקבלים הנחיות, ניתן לחזור לפעילויות הרגילות שלכם, כגון עבודה, מטלות בית או פעילות גופנית, אלא אם כן הרופא שלכם אומר לכם אחרת. בנוסף, תתבקשו למלא יומן פעילויות בו תציינו מה עשיתם במהלך היום ותתעדו אירועים בהם חשתם תסמינים שונים. כך, ניתן יהיה לזהות בעיות ולשייך אותן לפעילויות ולשלבים שונים במהלך היום.

איך מתנהגים במהלך הולטר אקג?

בדרך כלל, בדיקת הולטר לב נמשכת יום עד יומיים. במהלך הזמן הזה, המכשיר מקליט את כל פעימות הלב. הבדיקה לא פולשנית ולא מכאיבה, והאנשים מסביבכם בכלל לא חייבים לדעת שאתם מבצעים אותה - אתם יכולים להחביא את האלקטרודות והחוטים מתחת לבגדים.

שימו לב:

  • אל תנתקו את המכשיר - יש לענוד אותו במשך כל הבדיקה, אפילו בזמן שאתם ישנים.
  • מים עלולים לגרום נזק למכשיר הולטר - אסור לשחות, להתקלח או להתרחץ במשך כל הזמן שאתם מצבעים בדיקת הולטר אקג.

כאמור, בזמן הבדיקה ניתן ואפילו רצוי לקיים את שגרת היום יום הרגילה שלכם. עליכם לתעד את הפעילות שלכם, לפי שעות, ואת התסמינים שאתם חווים במהלך הבדיקה. חשוב במיוחד לציין אם ומתי יש לכם אחד מהתסמינים הבאים:

  • שינויים בקצב או החסרה של פעימות לב.
  • קוצר נשימה.
  • כאב בחזה.
  • סחרחורת.

מהם הסיכונים של בדיקת הולטר?

בדיקת הולטר הוא דרך קלה ופשוטה להעריך את תפקוד הלב, והסיכונים הכרוכים בה נדירים מאוד. ייתכנו סיכויים מסוימים בהתאם למצב הרפואי הספציפי שלכם, אליו כמובן מודע קרדיולוג מומחה להפרעות קצב והרופאים האחרים.

במרבית המקרים, הכאב היחיד שאתם עלולים לחוות נגרם בזמן הסרת המכשיר, בשל הדבק שמשמש להצמדת האלקטרודות וצמוד לעור שלכם במשך זמן רב. כמובן שלא מדובר בכאב חמור מדי.

מעבר לזה, חשוב להכיר גורמים או תנאים מסוימים שעשויים להפריע או להשפיע על התוצאות של בדיקת הולטר. אלה כוללים, בין היתר:

  • קרבה למגנטים, גלאי מתכות, חוטי חשמל במתח גבוה ומכשירים חשמליים כגון מכונות גילוח, מברשות שיניים ומכשירי מיקרוגל. גם טלפונים סלולריים יכולים להפריע לאותות, ומומלץ להשתדל להרחיק אותם מקופסת המוניטור.
  • עישון או שימוש בצורות אחרות של טבק.
  • תרופות מסוימות.
  • הזעת יתר, שעלולה לגרום להתרופפות או להתנתקות האלקטרודות.

מה עושים אחרי הולטר?

בסיום הבדיקה, בהתאם למועד שנקבע מראש על ידי הרופאים, תחזרו למרפאה ממנה לקחתם את המכשיר, כדי שיסירו אותו מכם. לאחר מכן, אלא אם יורו לכם אחרת, אתם יכולים לחזור להתנהג כרגיל לגמרי. תהליך ההסרה נמשך מספר דקות בלבד.

הרופאים יסקרו את הנתונים שהוקלטו במהלך בדיקת הולטר לב, וכן את המידע שתיעדתם במהלך הבדיקה. בהתאם לכך, הם ינסו לאבחן ולזהות את מצבכם, ולתכנן את הטיפול בכם בהתאם, אם נדרש.

הבדיקה לא גוזלת מכם כמעט זמן, ולא אמורה להפריע יותר מדי. מנגד, היא עשויה לעזור לרופאים שלכם לטפל בכל בצורה הטובה והנכונה ביותר.

תוך כמה זמן מקבלים את תוצאות הבדיקה?

לאחר הסרת המכשיר, מורידים את הנתונים שנאגרו על ידו לצורך ניתוח התוצאות. בדרך כלל, מקבלים את תוצאות הבדיקה בתוך מספר ימים.

איך מפרשים את תוצאות הבדיקה שקיבלתי?

ניתוח תוצאות של בדיקת הולטר לב כולל שני מרכיבים: תיעוד פעילות הלב על ידי המוניטור עצמו, ויומן פעילות אשר מנוהל על ידי המטופל/ת. כאמור, במהלך הבדיקה תתבקשו לתעד (באמצעות רישום פשוט) עיתויים בהם חוויתם תסמינים, או כל אירוע אחר שעשוי להסביר שינוי בקצב הלב (פעילות מאומצת, התרגשות וכו').

חשוב לזכור שהמטרה היא לקבוע האם התסמינים שלכם נובעים מהפרעת קצב לב, או לא. כלומר, אבחון מצריך התאמה בין תסמינים למקטעים של פעילות לב לא סדירה.

אם אין שינויים משמעותיים בקצב הלב במהלך הבדיקה, זו תוצאה תקינה. להרבה אנשים יש מדי פעם סוגים שפירים של הפרעות קצב, שאינן גורמות לתסמינים כלל.

לחלופין, אם מופיעה בתוצאות עדות להפרעת קצב ללא הופעה של סימפטום בו-זמנית, המשמעות היא שההפרעה אינה הגורם לתחושות. מנגד, ברגע שמזהים מתאם ברור בין הדברים, ניתן לקבוע כי הפרעת הקצב גורמת לבעיה ודורשת טיפול.

חמישה מרכיבים בסיסיים נמדדים בפירוש התוצאות: קצב הלב הממוצע, חריגות מהחדרים, חריגות מהפרוזדורים, שינויים בגלי ST ושינויים בגלי T.

שאלות ותשובות:

איך עושים בדיקת הולטר?

בדיקת הולטר לב מתבצעת באמצעות אלקטרודות, אשר מחוברות מצידן האחד לחזה המטופל/ת ומצידן השני למכשיר. המכשיר מנטר את פעילות וקצב הלב במשך 24-48 שעות, במהלכן הוא נישא על הגוף באמצעות קליפס המחובר לחגורה או למכנסיים.

איך עובד הולטר?

הולטר עובד בדומה לבדיקת אקג, אך נועד לעקוב אחר קצב הלב לתקופה ממושכת יותר במטרה לאתר בעיות שאולי התפספסו.

האם אפשר להתקלח עם הולטר?

לא. מרגע לבישת המכשיר ועד הסרתו, לא ניתן להתקלח. לכן, מומלץ להתרחץ לפני שמגיעים לבדיקה.

איך קוראים הולטר לב?

ניתוח התוצאות דומה לניתוח בדיקת אקג. קרדיולוגים וטכנאים יודעים כיצד לקרוא את הקווים השונים ולגזור מהם משמעויות. הניתוח כולל גם קריאה של יומן אירועים מאת המטופל/ת, על מנת לאתר מתאם בין סימפטוומים להפרעות קצב.

איפה אפשר לעשות הולטר לב?

ת: ניתן לבצע בדיקת הולטר לב באחת משתי מרפאות קרדיו-טים, בסניף הראשי בתל אביב או בסניף בחיפה (בתיאום מראש).

לקביעת תור