המרפאה לקרדיולוגית ספורט - קרדיולוג ספורט
קרדיולוגית ספורט הוא ענף חדש יחסית בתחום הקרדיולוגיה המתמקד בלב הספורטאי שמטרותיו לזהות את אלו המבצעים פעילות גופנית ונמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלה לבבית או למות מוות פתאומי.
בעוד פעילות גופנית מציעה יתרונות רבים, יכולות להיות גם סכנות עבור אלה עם בסיס של מצבי לב בלתי מאובחנים שעלולים להוביל לסיכון מוגבר להתקף לב או מוות לבבי פתאומי במהלך פעילות גופנית נמרצת.
המטרה היא להעריך סימפטומים כגון כאב בחזה, דפיקות לב, כאבים ברגל או קוצר נשימה המתרחשים במהלך אימון פנאי, אימון עצים או תחרות. מטרה נוספת היא לתת הרשאה לחדש פעילויות אתלטיות לאחר אבחון מחלות לב, כל זאת כדי לסייע למטופלים לחדש את אורח החיים הפעיל שלהם.
המרפאה מיועדת לכל מי שעוסק בספורט: מספורטאי עלית, חובבנים או כאלו שפשוט רוצים להתחיל. המטרה היא לשמור על בריאות הלב, בפרט בבעלי רקע של מחלת לב או במי שבסיכון לכך. לא משנה איזה גיל או רמה של אתלטיקה –אם חוויתם ירידה בלתי מוסברת בביצועים או רוצים סקירה וקבלת עצות על שליטה בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.
ניתן לחלק את המרפאה לרפואה מניעתית על מנת לאפשר לספורטאי להמשיך לעסוק בפעילות גופנית באופן בטוח:
- הספורטאי החובב - כל מי שעושה ספורט 1-3 פעמים בשבוע, ומעלה
- הספורטאי המושבע - כל מי שעושה ספורט יותר מ 5 פעמים בשבוע
ולמרפאה אבחונית וטיפולית בקרב העוסקים בספורט:
- מי שאובחן עם ממצא לבבי חשוד בבדיקת הסקר.
- מי שחוו סימפטומים לבביים במהלך או לאחר הפעילות הגופנית (עילפון, סחרחרות, כאבים בחזה, קוצר נשימה, דפיקות לב או ירידה פתאומית בסיבולת למאמץ)
- היסטוריה משפחתית של מחלת לב
- מחלות רקע שמהוות גורמי סיכון למחלת לב
- במי שאובחן עם מחלת לב ומעוניין להמשיך או להתחיל לעסוק בפעילות גופנית.
סקירה לבבית כוללת סיקור של סימפטומים לבבים והיסטוריה משפחתית רלוונטית, בדיקה גופנית שכוללת מדידת לחץ דם והאזנה לקולות הלב, ובדקת אק"ג במנוחה. אקג היא בדיקה לא פולשנית אשר מודדת את הפעילות החשמלית של הלב. מצבים רבים שגורמים למוות לבבי פתאומי באתלטים צעירים ניתנים לגילוי בעזרת אקג. סקירה לבבית מתאימה לאנשים צעירים ובריאים, במידה והסקר אינו תקין ניתן להמשיך בבירור בעזרת בדיקות נספות כגון מבחן מאמץ ואקו לב.
בעוד סקירה לבבית יכולה לאבחן מצבים שונים שמסכנים את הספורטאי לאירוע לבבי בזמן מאמץ, היא אינה סוקרת את כל המצבים. לכן חשוב לעדכן בכל סימפטום חדש את הרופא כולל כאבים בחזה בזמן מאמץ, עילפון בזמן מאמץ, עייפות בלתי מוסברת או קוצר נשימה בזמן מאמץ, או דופק מואץ. בנוסף, אם מתפתחת בעיה לבבית בבן משפחה בעיקר בצעירים מגיל 40, המטופל צריך לידע את הרופא. כמו כן, כיוון שהאדם מתבגר מתרחשים שינויים בלב ולכן כדאי לחזור על הסקירה כל 1-2 שנים בספורטאים תחרותיים.
המלצות לעוסקים בספורט
מומלץ לעבור הערכה רפואית לפני התחלת פעילות ספורטיבית מאומצת, במידה ואת/ה מעל גיל 35, ונמנה על אחת מהאוכלוסיות הבאות:
- היסטוריה משפחתית של מחלת לב בגיל צעיר
- מעשנים, או מעשנים בעבר
- אנשים שלא ביצעו פעילות גופנית סדירה בעבר
- כאשר יש ערכי לחץ דם מוגברים
- בעלי יתר שומנים בדם
- חולי סכרת
עוד בנושא
- שאלות ותשובות בנושא קרדיולוגיית ספורט
- התמוטטות במהלך פעילות גופנית - למה זה קורה?
- אני מעוניין להתחיל לרוץ, מעולם לא התאמנתי, האם אני צריך לעבור בדיקת לב לפני?