בדיקת אק"ג - פענוח אק"ג (רישום פעילות הלב) | קרדיו-טים

בדיקת אק"ג

מהי בדיקת אק"ג?

אק"ג (ECG) הוא קיצור של אלקטרוקרדיוגרם (Electrocardiogram) בדיקה הרושמת את הפעילות החשמלית של הלב. כל פעימת לב היא למעשה גל חשמלי העובר לכל חלקי הלב דרך המערכת החשמלית של הלב, שהיא מערכת של "סיבי חשמל" מיקרוסקופיים.

בדיקות אקג

מתי כדאי או צריך לבצע בדיקת אק"ג?

פעילות הלב היא מדד שעשוי להיות רלוונטי לאבחון שלל מצבים ומחלות, ולכן שכיחות הבדיקה גבוהה מאוד. בין השאר, מומלץ לבצע אותה במצבים הבאים:

  • חשד לאירוע לבבי - כאשר מנסים לאבחן אוטם שריר הלב (התקף לב) או מצבי איסכמיה לבבית אחרים.
  • הערכת סימפטומים - אם חווים תסמינים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, קצב לב לא סדיר או סחרחורת.
  • לפני ניתוח - מבצעים את הבדיקה כחלק מהכנה לניתוחים שונים.
  • ניטור השפעות של טיפול - הבדיקה מסייעת להעריך את היעילות של טיפולים בבעיות לב.
  • בדיקה שגרתית - בקרב אנשים שאובחנו עם מחלות לב או גורמי סיכון כמו יתר לחץ דם וסוכרת, או בעלי היסטוריה משפחתית של בעיות לב.

כיצד מתבצעת בדיקת אק"ג?

בדיקת האק"ג נפוצה מאוד ואינה פולשנית. הבדיקה מתבצעת באמצעות חיבור של אלקטרודות לידיים, לרגליים ולבית החזה, ואלה רושמות את פעילות הלב במשך כמה שניות.

כמה זמן נמשכת בדיקת אק"ג?

הבדיקה כולה אורכת דקות בודדות.

האם בדיקת אק"ג כרוכה בסיכונים?

כאמור, מדובר בבדיקה לא פולשנית, לכן, היא בטוחה מאוד ולא כרוכה בסיכונים ישירים. לכל היותר, היא עלולה לגרום לאי נוחות קלה בעת הסרת האלקטרודות מהעור.

מה קורה לאחר בדיקת אק"ג?

לאחר סיום הבדיקה, האלקטרודות מוסרות, ואתם יכולים לחזור לפעילות הרגילה שלכם באופן מיידי. התוצאות נבדקות על ידי רופא או קרדיולוג, שידון עימכם בממצאים כדי להבין האם ואילו צעדים נוספים נדרשים.

פענוח בדיקת אק"ג - מה ניתן ללמוד מתוצאות הבדיקה?

מאחר שבדיקת האק"ג מודדת את המרווחים בין גלי האק"ג השונים, היא מספקת שני סוגי מידע עיקריים: איתור בעיות במערכת החשמלית של הלב (באמצעות חישוב משך הזמן שלוקח לגל החשמלי לעבור בין מדורי הלב השונים), ואיתור הפרעות בקצב הלב.

בדיקת אק"ג - ממצאים נפוצים

  • קצב סינוס תקין - מעיד על דופק וקצב לב סדירים ונורמלים.
  • הפרעות קצב – ניתן לזהות הפרעות בקצב הלב כגון פרפור פרוזדורים או טכיקרדיה חדרית.
  • סימנים של איסכמיה לבבית – שינויים כגון היפוך גלי T או שינויים במקטע ST יכולים להעיד על איסכמיה (ירידה באספקת הדם לתאי שריר הלב).
  • אוטם שריר הלב – שינויים בגלי Q יכולים להעיד על התקף לב שהתרחש בעבר

מהי המשמעות של בדיקת אק"ג תקינה?

תרשים אק"ג תקין מצביע על כך שהפעילות החשמלית של הלב שלכם תקינה ובזמן הבדיקה אין עדות לאיסכמיה בשריר הלב,  ואין הפרעות קצב.

חשוב להבין, שאק"ג תקין אינו שולל בעיה לבבית: יש בעיות לבביות שלא ניתן לאבחן באק"ג ויש הפרעות קצב זמניות שלא ניתן ל"תפוס" בבדיקה של כמה דקות. לכן, בכל מקרה של חשד לבעיה לבבית כלשהי, ייתכן ויהיה צורך בבדיקות נוספות (כמו אקו לב, הולטר, או מבחן מאמץ)

הנחיות מיוחדות לקראת בדיקת אק"ג

אין הכנות מיוחדות, ואין צורך לשנות טיפול תרופתי קבוע.

שאלות ותשובות על בדיקת אק"ג

באילו תרחישים בדיקת אק"ג רלוונטית?

רופא עשוי להמליץ לכם על ביצוע בדיקת אק"ג בכל חשד להפרעת קצב או בעיה לבבית אחרת. הבדיקה משמשת גם להערכת תפקוד הלב לפני ניתוחים ולמעקב אחר השפעות של תרופות מסוימות.

איך מתכוננים לבדיקת אק"ג?

ההכנה לבדיקת אק"ג היא מינימלית: הימנעו משימוש בתכשירי עור שומניים ולבשו בגדים רפויים, על מנת להקל על הצמדת האלקטרודות לעור. ייתכן שתתבקשו להסיר תכשיטים.

בדיקת אק"ג - איך זה עובד?

בדיקת אק"ג מתעדת את הפעילות החשמלית של הלב באמצעות אלקטרודות המחוברות לעור. האותות מוצגים בגרף באמצעות קווים וגלים שונים, אשר מאפשרים לעקוב אחר קצב הלב ולזהות חריגות.

מי מפענח תרשים אק"ג?

פענוח הבדיקה מתבצע על ידי רופא שהוכשר לכך או קרדיולוג.

כיצד קוראים תרשים אק"ג?

כדי לפענח את התרשים, יש לנתח את צורות הגלים, המרווחים והמקטעים. כל אלו מאפשרים להעריך את קצב הלב, הדופק והפעילות החשמלית של הלב. כל קו מייצג היבט אחר.

 

 

לקביעת תור