כל מה שאתם צריכים לדעת על בדיקת אקג
אקג לב היא בדיקה פשוטה ויעילה, לניטור מצב הלב שלכם. מתי מומלץ לבצע בדיקת אקג? מה אפשר לגלות באמצעות אקג? איך עושים בדיקת אקג בבית? כל התשובות לכל השאלות
מחלות ובעיות לב הן אחד מגורמי המוות הבולטים ביותר, ולכן יש חשיבות אדירה לגילוי מוקדם ולזיהוי גורמי סיכון. מבין שלל הבדיקות שניתן לבצע, על מנת ללמוד ולעקוב אחר מצב הלב שלכם, בדיקת אקג היא אחת הנפוצות ביותר.
מה זה אקג?
בדיקת אקג (ECG או EKG) היא בדיקה פשוטה, המודדת את הפעילות החשמלית של הלב שלכם. היא לא כואבת, לא פולשנית וניתן להשלים אותה מהר יחסית. ברוב המקרים, אקג לוקח רק כ-10 דקות במרפאה.
מכשיר אקג לב מורכב מאלקטרודות (מוליכים חשמליים). שמתחברות באמצעות דבק לחלקים ספציפיים בגוף - כלומר החזה, הידיים והרגליים. מן הצד השני, האלקטרודות מחוברות למכשיר באמצעות חוטי עופרת. בסיום התהליך, מתקבל רישום גרפי של פעילות הלב, ופיענוח מדויק שלו מסייע לזהות ולאתר בעיות שונות שקשורות בלב.
ניתן לבצע אקג גם כבדיקת מאמץ ואפילו לעשות בדיקת אקג בבית בדרכים שונות, אך במאמר זה נתמקד בעיקר במה שאתם צריכים לדעת על בדיקת אקג "רגילה", כלומר במנוחה.
מתי מבצעים בדיקת אקג?
בהתאם למצב ולהיסטוריה הרפואית שלכם, מומחה רפואי עשוי להציע אקג כדי לקבל תמונה יותר מלאה של מצב הלב שלכם. בדיקת אקג מיועדת למצבים בהם אתם חווים כאבים בחזה, פעימות לב לא סדירות, רעשי חזה חריגים, סחרחורת, קוצר נשימה או תשישות חמורה.
אקג לב יכול גם לשמש לבדיקת מצבו של קוצב לב, או לניטור הלב לפני ואחרי הליכים פולשניים. מכיוון שמכשירי אקג מספקים מבט מקיף על רווחתו של הלב, בדיקת אקג יעילה גם עבור חולים בריאים לחלוטין, ופעמים רבות מתבצעת במסגרת בדיקות גופניות כלליות.
אלה כמה מהסיבות והתרחישים לביצוע בדיקת אקג:
- מדידת קצב הלב
- בעקבות חשד לחסימות בעורקים
- איתור גורמים להפרעות קצב לב, כאבים בחזה ותסמינים נוספים
- חיפוש עדות להתקף לב
- הערכת סימנים להגדלת שרירי הלב
- איתור סימנים לדלקת בשריר הלב או ברקמות שמסביב
- זיהוי דפוסים חשמליים שעשויים להצביע על מחלות לב תורשתיות
- ניטור השפעות של תרופות שעשויות להשפיע על הלב
- בדיקת השפעות של רמות נמוכות או גבוהות של אשלגן, סידן ואלקטרוליטים אחרים
- בדיקת אקג לפני ניתוח
- בעקבות היסטוריה משפחתית של בעיות לב
- לפני ביצוע פעילות גופנית שדורשת אישור
- במסגרת בדיקות של ספורטאים מקצוענים
מה משמעות התוצאות של אקג?
עבור רוב האנשים, התוצאות של בדיקת אקג נראות כמו גרפים מתמשכים, עולים ויורדים, ללא שום משמעות מיוחדת. עם זאת, בידיהם המיומנות של אנשי מקצוע, הקווים הללו ממחישים את מצב הלב שלכם. על ידי תרגום התוצאות, עובדי שירותי הבריאות יכולים לאבחן אם יש לכם חסימות, אי סדרים או בעיות אחרות.
אם התוצאות מצביעות כי יש צורך בכך, הרופאים יקבעו את השלב הבא בטיפול - בדיקות נוספות, תרופות, הליך כלשהו, שינוי באורח החיים וכו'. חריגות עשויות להצביע על נזק לבבי או על מחלת לב, וייתכן שתזדקקו להתייעצות נוספת עם מומחי לב.
כיצד מבצעים בדיקת אקג בקרדיו-טים?
אצלנו בקרדיו-טים עושים את הבדיקה באמצעות מכשיר המגיע עם רצועות אלקטרודות במידות שונות וכך ניתן להתאים את המכשיר לכל אחד באופן אישי. את חגורת המוניטור כורכים סביב בית החזה לצורך קליטת ושידור האקג. בתום השידור יוצא תדפיס המועבר לבדיקה ע"י קרדיולוג.
המוניטור מאפשר ביצוע בדיקה מהירה ומדויקת תוך כ30 שניות. המכשיר מיועד לחולי לב אך גם לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון, לאנשים בעלי היסטוריה רפואית עם חשש לאירועי לב, ובוגרים מעל גיל 18.
לסיכום
בדיקת אקג מתבצעת מהר מאוד, בדרך כלל ללא סיכונים או כאבים. הבדיקה מסוגלת להציל חיים, על ידי חשיפת וזיהוי תסמינים או מצבי לב חמורים. אם אתם סובלים מסימפטומים מדאיגים, עליכם לבצע אקג לב בהקדם האפשרי, על ידי קרדיולוג מומלץ - הטובים והמנוסים ביותר.