מניעת מחלות לב
מחלת לב איסכמית (Ischemic heart disease)
מחלת לב זו יכולה להיות חבויה ולא להתבטא כלל, ובמקרים מסוימים התסמינים מופיעים רק בשלבים מתקדמים של המחלה. לכן יש חשיבות רבה לאבחן מטופלים בסיכון מוגבר לפתח טרשת עורקים או מחלת לב איסכמית, ולהתאים להם טיפול מניעתי במטרה לעכב את התפתחות המחלה הטרשתית. הקרדיולוגים בקרדיו-טים מנוסים ביותר בהערכה של מטופלים לפני או אחרי אירועים לבביים, ובהתאמה של טיפול למניעה של מחלת לב.
המניעה הראשונית של מחלות לב
מחלות לב וכלי דם הן עדיין אחת הסיבות השכיחות לתמותה בעולם המערבי, אף שבארבעת העשורים האחרונים נצפתה ירידה דרמטית בתמותה עקב סיבות קרדיווסקולריות (מחלות לב וכלי הדם). על פי מחקרים קליניים, הסיבה למחצית מהירידה בתמותה היא אבחון מוקדם של מחלת לב איסכמית וטיפול קפדני יותר בגורמי הסיכון, וזו הסיבה שאבחון מוקדם ומניעה של מחלה טרשתית הוא חשוב כל כך.
השלב הראשון במניעת מחלה טרשתית היא הערכת הסיכון של מטופל לפתח את המחלה, שלפיה הקרדיולוג יכול להתאים את הטיפול המניעתי. באופן כללי, ככל שרמת הסיכון לפתח מחלה טרשתית גבוה יותר - כך הטיפול המניעתי יהיה אגרסיבי יותר.
לרשות הקרדיולוגים במרכז קרדיו-טים בדיקות מתקדמות ומחשבונים שונים המסייעים בהערכה מדויקת יותר של רמת הסיכון לפתח מחלה טרשתית. למשל, ה-MESA risk score הוא מחשבון המתבסס על מחקר מקיף שעקב אחר אלפי חולים לאורך שנים. מחשבון זה משתמש בבדיקה ייחודית שנקראת קלציום סקור (Calcium Score) המחשבת את כמות הסיד שנמצא בעורקי הלב - מידע שמאפשר לקרדיולוג להעריך את הסיכוי שהמטופל יפתח אירוע לבבי כלשהו או יצטרך לעבור צנתור טיפולי, ואף את הסיכון שלו לתמותה בטווח זמן של 10 שנים.
חשיבותן של הבדיקות לאבחון מחלות לב
ישנה חשיבות רבה לעבור הערכה אצל קרדיולוג מומלץ המתמחה בתחום זה. ההערכה, שמתבצעת בשלבים, מתחילה בבדיקה המכוונת להערכת הסיכון הייחודי של המטופל לפתח מחלה טרשתית בעתיד. ההערכה מתחילה בבדיקות פשוטות כמו לחץ דם ובדיקות דם שגרתיות, ובחלק מהמקרים יהיה צורך לבצע גם בדיקות מתקדמות יותר, כמו בדיקת קלציום סקור, תפקוד אנדותל, סונר של עורקי התרדמה ועוד.
קרדיו-טים הקימה תוכנית להערכה ולמניעה ראשונית של מחלות לב בשיתוף עם "אסותא". במסגרת תוכנית זו הנבדקים עוברים הערכה ראשונית אצל קרדיולוג מומחה בתחום מניעת מחלות לב, ובמידת הצורך גם בדיקת סי.טי קצרצרה להערת כמות הסידן בעורקי הלב, וחוזרים אל הקרדיולוג לצורך התוויה של הטיפול המניעתי האופטימלי.
כחלק מהגישה הרחבה לניהול המטופל המגיע לקרדיו-טים, גם במרפאה למניעת מחלות לב תתבצע הערכה רב תחומית במקרים מורכבים, במטרה להעניק את הטיפול המיטבי והבטוח ביותר עבור כל מטופל.