כל מה שחשוב לדעת על לחץ דם נמוך
לחץ דם נמוך הוא מצב שבו נמדד לחץ דם מתחת ל-90/60. לא מדובר במחלה, אלא בתסמין שיכול להצביע על מחלה או בעיה כלשהי, כמו התייבשות או הפרעה הורמונלית. לכן, הטיפול מתמקד בגורם הבסיסי ללחץ הדם הנמוך ובשינויים באורח החיים למניעת סיבוכים.
תסמינים של לחץ דם נמוך
לחץ דם נמוך יכול להיות א-תסמיני (ללא תסמינים), או שהוא עלול לגרום לשורה של תחושות לא נעימות, שחומרתן רבה יותר בעת נפילה פתאומית של לחץ הדם. במצבים כרוניים, התסמינים עלולים ממש להקשות על הפעילות היומיומית. לאורך זמן, זרימת דם מופחתת לאיברים עלולה לגרום לירידה קוגניטיבית, סיבוכים לבביים והפרעות בתפקוד הכליות. במקרים חמורים, תת לחץ דם עלול לגרום להלם או למצבים מסכני חיים.
אלה הסימפטומים האפשריים:
- טשטוש או ירידה בראייה
- סחרחורת
- עילפון
- עייפות מוגברת
- קושי בריכוז
- בחילות
- בלבול, במיוחד אצל קשישים
- עור קר ולח
- חיוורון
- נשימה מהירה ורדודה
- דופק חלש ומהיר
סיבות מרכזיות
- התייבשות: כאשר הגוף מאבד יותר מים ממה שהוא מקבל, לחץ הדם עלול לרדת.
- בעיות לב: ברדיקרדיה (דופק איטי), בעיות במסתמי הלב, התקף לב ואי ספיקת לב יכולים לגרום ללחץ דם נמוך, על ידי האטת מחזור הדם בגוף.
- הפרעות הורמונליות: בעיות כמו אי ספיקת יותרת הכליה (מחלת אדיסון), תת פעילות של בלוטת התריס ורמת סוכר נמוכה בדם (היפוגליקמיה) עלולות לגרום לירידה בלחץ הדם.
- הריון: במהלך ההריון, מערכת הדם מתרחבת במהירות, מה שיכול לגרום לירידה בלחץ הדם.
- חוסר תזונתי: חומרים חיוניים כמו ויטמין B-12, חומצה פולית וברזל תורמים לייצור של תאי דם אדומים. מחסור בהם עלול לגרום לאנמיה וללחץ דם נמוך.
- תרופות: תרופות לטיפול בייתר לחץ דם, פרקינסון, דכאון ועוד עלולות להוריד את לחץ הדם.
- זיהום חמור: אלח דם עלול להוביל לירידה מסוכנת בלחץ הדם, המכונה הלם ספטי.
- אובדן דם: אובדן דם משמעותי עקב פציעה או דימום פנימי מפחית את נפח הדם ומוריד את לחץ הדם.
- תגובה אלרגית חמורה: תגובת אנפילקסיס עלולה לגרום לירידה פתאומית ודרמטית בלחץ הדם.
לחץ דם נמוך אצל קשישים
קשישים נוטים לסבול יותר מלחץ דם נמוך. ראשית, הזדקנות עלולה לגרום לשינויים ביכולת הגוף לווסת את לחץ הדם, מה שעלול להוביל למצבים כמו תת לחץ דם אורטוסטטי. זהו מצב שבו לחץ הדם יורד משמעותית במעבר
משכיבה לעמידה או מישיבה לעמידה. זה עלול לגרום לסחרחורת, עילפון וסיכון מוגבר לנפילות. בנוסף, קשישים רבים נוטלים תרופות אשר תורמות להורדת לחץ הדם.
דרכי טיפול
לחץ דם נמוך בדרך כלל דורש טיפול רק כאשר הוא גורם לתסמינים. הטיפול במקרים אלו מתמקד במציאת הסיבה ללחץ הדם הנמוך ובטיפול בה. כאשר מטפלים בסיבה, לחץ הדם בדרך כלל משתפר מעצמו.
כאשר הסיבה לא ידועה או כאשר נדרש טיפול מיידי, ניתן לטפל ישירות בלחץ דם נמוך על ידי הגדלת נפח הדם (עירוי נוזלים, עירוי דם) או ע"י כיווץ כלי הדם (תרופות).
אורח חיים
אם אתם סובלים מלחץ דם נמוך, הרופא שלך עשוי להמליץ לכם על:
- שתיית יותר מים: חשוב לשתות מים בכמות מספקת, כדי להגדיל את נפח הדם ולמנוע התייבשות, שהיא כאמור סיבה נפוצה ללחץ דם נמוך.
- שינויים תזונתיים: הגדלת צריכת המלח יכולה להעלות את לחץ הדם, אך יש לעשות זאת בליווי רפואי כדי להימנע מסיבוכים אפשריים של צריכת יתר.
- גרביים אלסטיות: עוזרות לשפר את זרימת הדם ולהפחית הצטברות של דם ברגליים, וכך מונעים סחרחורת ועילפון.
האם ניתן למנוע לחץ דם נמוך?
אלה שתי אסטרטגיות שיכולות לסייע לכם במניעת לחץ דם נמוך, או לכל הפחות בהקלה על התסמינים הנובעים ממנו:
- שינוי איטי של מנח הגוף: עברו באיטיות ממצבי ישיבה או שכיבה לעמידה כדי למנוע סחרחורת. תנועה איטית מעניקה יותר זמן לגוף להסתגל.
- פעילות גופנית: פעילות סדירה מסייעת בשיפור בריאות הלב, ובין השאר מסייעת בשמירה על לחץ דם יציב.
לסיכום – לחץ דם נמוך אינו בהכרח מסוכן. לעיתים הוא כלל לא מורגש. עם זאת, כאשר מופיעים תסמינים, המתגברים וחוזרים שוב ושוב, נדרשים אבחון של הסיבה ללחץ הדם הנמוך, טיפול ושינויים באורח החיים.