בדיקת אקו לב | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים

אקו לב

מהי בדיקת אקו לב? כיצד מתבצעת הבדיקה? משך זמן הבדיקה מסמכים והנחיות

 

בדיקת אקו לב

אקו לב היא בדיקת הדמיה המכוונת להדגמה של הלב בעזרת אולטראסאונד (גלי על קול) על מנת לקבל תמונות של הלב והמבנים השונים בתוכו, כגון מסתמי הלב

, בזמן פעולת הלב, והיא מאפשרת הערכה של תפקוד הלב ושל פעולת המסתמים. הבדיקה אינה מצריכה שום הכנה מוקדמת ואין מצבים שבהם לא ניתן לבצעה. הבדיקה מתבצעת על ידי טכנאית או טכנאי אקו מוסמכים יחד עם קרדיולוגים המומחים בתחום, וזאת כדי שאיכות הבדיקה תהיה ראויה, ושהבדיקה תבוצע ותפוענח על ידי מי שעבר הכשרה ספציפית לכך (שהיא מעבר 

להכשרה הכללית המקובלת). 

מהי בדיקת אקו לב?

בניגוד לדעה הרווחת כי לקרדיולוגית או לקרדיולוג המפענחים את בדיקת האקו לב יש את התפקיד החשוב ביותר בבדיקה, תופתעו לשמוע כי דווקא בבדיקה זו ישנה חשיבות ואחריות רבה בידי הטכנאים המבצעים את הבדיקה. חשיבות זו נובעת מהעובדה שהבדיקה בפועל מתבצעת על ידם. על הטכנאית או הטכנאי להשיג בראש ובראשונה תמונות איכותיות על מנת שהקרדיולוגים יוכלו לפענח את הבדיקה בצורה טובה, אך יותר מכך, באחריות הטכנאים להתמקד בממצאים שאינם תקינים. על כן, יש חשיבות רבה לנסיון של הטכנאי/ת המבצע/ת את הבדיקה. טכנאי האקו לב  בקרדיו-טים מיומנים מאד בביצוע בדיקות אקו פשוטות ומורכבות כאחד, וזאת הודות לניסיון הרב שצברו במהלך עבודתם במרכזים רפואיים גדולים דוגמת המרכז הרפואי שיבא, אליו מופנים מטופלים מורכבים ביותר.

כיצד מתבצעת בדיקת אקו לב?

פניכם הסבר  כיצד מתבצעת בדיקת אקו לב, מה יש לצפות בבדיקה וכמה זמן היא אורכת.


בדיקת אקו לב מתבצעת בשכיבה על הגב או על צד שמאל, כשפלג הגוף העליון חשוף. טכנאי/ת אקו מצמיד מתמר אולטראסאונד לדופן בית החזה, ומצלם תמונות ממנחים שונים של הלב. הבדיקה אינה כרוכה בכאב, למעט אי נוחות הנגרמת מלחץ קל של המתמר על דופן בית החזה.

בתחילת בדיקת האקו, הנבדקת או הנבדק מחוברים לרישום אק"ג על ידי הדבקת מספר מדבקות על בית החזה, וזאת לצורך רישום קצב הלב במהלך הבדיקה. לאחר מכן, הנבדקים מתבקשים לשכב על מיטת הבדיקה כאשר הם שוכבים על צדם השמאלי. בדיקת אקו בעצמה אורכת כ 15-30 דקות, ואינה כרוכה בכאב. רכישת תמונות האקו מתבצעת על ידי מתמר אולטרסאונד המוצמד לבית החזה במספר נקודות. כדי שתמונות מתמר האולטרסאונד ירכשו בצורה מיטבית נעשה שימוש בג'ל שנמרח על גבי המתמר. לעיתים יש אף צורך להפעיל לחץ עם המתמר כנגד בית החזה. לחץ זה עלול לגרום לאי נוחות קלה. בנוסף, ביצוע בדיקה זו באופן מיטבי מצריך חשיפה של פלג הגוף העליון (כולל גופיות או חזיות) על מנת לצלם תמונות אקו לב באיכות גבוהה. צוות הבדיקה מודע לאי הנעימות הכרוכה בכך ויעשה כל מאמץ להקטין את החשיפה, אך אנו מבקשים לקבל את בקשות הצוות בהבנה. מטרתו הינה לבצע את הבדיקה באופן מקצועי ולספק תשובה אמינה ואיכותית.

תמונה מתוך מסך בדיקת אקו לב

 

פענוח של בדיקת אקו לב

בדיקת אקו לב מתבצעת בחדר חשוך בכדי לראות טוב יותר את התמונות המתקבלות על גבי המסך. במהלך הבדיקה יתכן ותידרשו לשנות תנוחות שכיבה ולעיתים לעצור את הנשימה על מנת לרכוש תמונות של אזורים ייחודיים בלב.

בסוף הבדיקה תעברו לחדרו של הקרדיולוג המפענח, שיסתכל יחד איתכם על הבדיקה, יכתוב את הפיענוח ויסביר לכם על תוצאות הבדיקה ומשמעותן.

סה"כ בדיקת אקו הינה בדיקה פשוטה יחסית, נטולת סיכונים,  והיא מספקת מידע שלא יסולא בפז לצוות ההמטפל בשלל מחלות לב. זו גם הסיבה שהשימוש בבדיקה זו נפוץ מאוד.

מהו משך זמן הבדיקה?

הבדיקה אורכת 30-15 דקות.

צוות הבדיקה:

צוות הבדיקה כולל טכנאי/ת אקו מוסמכת המבצעת את הבדיקה וקרדיולוג/ית המפענח/ת את התמונות  בסיומה.
מה שמייחד את מרפאת קרדיו-טים הוא שהרופאים הקרדיולוגים נוכחים במהלך הבדיקה, והפענוח שלהם מתקבל מיד בסיומה.

טכנאי אקו: אלכס פרוקופץ  טכנאי אקו מוסמך.

טכנאיות אקו: לנה גאובמן, ודסי מושקוביץ , טכנאיות אקו מוסמכות.

רופאים: ד"ר אורי וטורי, קרדיולוג מומחה לאקו לב.

הסבר לתוצאות בדיקת אקו לב

אקו לב היא בדיקה חשובה ביותר להערכת מבנה הלב ותפקודו. בעזרתה ניתן לקבל מידע חשוב ביותר על תפקוד הלב ולהתאים את המשך הטיפול, והיא גם מאפשרת לקבל מידע רב לגבי תפקוד מסתמי הלב והערכה של מחלות המסתמים. בסיום הבדיקה, הרופאים שלנו יתנו לכם את הפענוח המלא ויסבירו על משמעות התוצאות.

הנחיות מיוחדות לקראת בדיקת אקו לב:

  • הבדיקה עלולה לגרום לאי נוחות או כאב קל, שכן לעתים יש להפעיל לחץ עם המתמר כנגד בית החזה כדי להשיג תמונות איכותיות יותר. אנו מבקשים לקבל זאת בהבנה.
  • כדי להשיג את התמונות האיכותיות ביותר של הלב ולהגיע לאבחנה מהימנה, בדיקת אקו לב מתבצעת כשפלג הגוף העליון חשוף (לא ניתן לבצע את הבדיקה בגופייה או בחזייה). צוות הבדיקה מודע לאי הנעימות הכרוכה בכך ועושה כל מאמץ להקטין את החשיפה

המסמכים הדרושים:

סיכום ייעוץ קרדיולוגי ורקע רפואי קודם.

הגעה לבדיקת אקו לב:

אין הכנות מיוחדות הנדרשות לבדיקה, ואין צורך לשנות טיפול תרופתי קבוע. במידה ואתם אמורים לבצע בדיקת אקו לב במאמץ, יש להימנע מאכילה ושתייה (למעט מים) כשעתיים לפני הבדיקה, ולהגיע בלבוש המתאים לפעילות גופנית, נעלי ספורט וחולצה רחבה (לנשים).

מתי צריך בדיקת אקו לב?

בדיקת אקו לב משמשת לאבחון מחלות ובעיות לב שונות. רופא עשוי להפנות לביצוע הבדיקה מכמה סיבות, בין אם בעקבות גילוי ממצא חריג בבדיקה אחרת (כמו א.ק.ג) או חשש שמתעורר בהאזנה ללב עם סטטוסקופ.

אקו לב היא דרך טובה ויעילה לבחון את התנועה והתפקוד של שריר הלב ומסתמי הלב. אנשים עם מחלות בשריר או במסתמים, אי סדירות בקצב הלב וכדומה צריכים לעיתים קרובות בדיקת אקו לב.

כמו כן, אם יש לכם תסמינים לבעיות לב כמו כאבים בחזה או קוצר נשימה, בדיקת אקו לב מסייעת לאבחן את הבעיה ולטפל בה.

האם הבדיקה כואבת?

זו בדיקה פשוטה ובטוחה שאינה מכאיבה, אך לעיתים גורמת לתחושה מסוימת של אי נוחות בעקבות הפעלת לחץ קל עם המתמר כנגד דופן בית החזה. 

האם יש תופעות לוואי או סיכון בבדיקת אקו לב?

לא רק שהבדיקה אינה מכאיבה, אלא גם ממש לא מסוכנת. היא לא פולשנית ולא נגרמות שום תופעות לוואי כתוצאה ממנה. בניגוד לטכניקות הדמיה אחרות, כמו צילומי רנטגן, בבדיקת אקו לב לא מתצבע כלל שימוש בקרינה, אלא בגלים על קוליים בלבד, שלהם אין כל השפעה על רקמות הגוף. בדיקת אקו לב מבוצעת בטכנולוגיית אולטרסאונד, שהיא בטוחה גם לנשים בהיריון ולמושתלי קוצב לב. 

מתי מקבלים את תוצאות הבדיקה?

מי שמנתח את התוצאות ומבשר עליהן, הוא אינו הטכנאי אלא קרדיולוג שהוכשר לפענוח תוצאות אקו לב. המומחה מעביר את הדיווח שלו מיד בגמר הבדיקה, ומסביר על תוצאותיה. לאחר מכן יש לגשת לרופא המפנה על מנת לדון על התוצאות וההשלכות שלהן, אם ישנן כאלה.

לקביעת תור