אודות הצרות במסתם האורטלי
הצרות במסתם האורטלי (הויתני) – Aortic stenosis
המסתם האורטלי (Aortic valve) הינו המסתם הנמצא במוצאו של החדר השמאלי ודרכו זורם הדם מהלב לאבי העורקים ומשם לרחבי הגוף. מסתם זה בנוי משלושה עלים דקיקים ועדינים אשר בזמן התכווצות הלב, נפתחים לחלוטין ובכך מאפשרים זרימה מהירה ויעילה של דם מהלב לרחבי הגוף. בזמן מנוחת הלב (התרפות הלב) עלים אלה נסגרים ובכך מונעים מדם לחזור חזרה לתוך הלב. אולם, משנית לתהליכים שונים, שבעיקרם קשורים לגיל מבוגר, עלי המסתם העדינים עוברים תהליך של "התנוונות" או "דגנרציה" הגורם לתהליך דלקתי מקומי ולשקיעת משקעי סידן על גבי העלים העדינים ובכך גורם להם להתעבות ולהפוך להיות בלתי מוביליים. תהליך זה מונע פתיחה יעילה של עלי המסתם ובכך נוצרת הפרעה בזרימת הדם מהלב אל רחבי הגוף.
הצרות בחומרה קלה או בינונית של המסתם האורטלי לרוב אינה גורמת סימפטומים, ובמידה וקיימים תסמינים כמו קוצר נשימה יש לבדוק סיבות אחרות לתסמיני אלו. יתרה מזאת, ישנם גם חולים רבים הסובלים מהצרות קשה של המסתם האורטלי ועדיין לא מפתחים תסמינים מאחר ופעילות הלב מצליחה "לפצות" על המגבלה בפתיחה התקינה של המסתם האורטלי. אולם, בשלבים מתקדמים יותר מתחילים להופיע תסמינים. התסמינים הטיפוסיים של הצרות במסתם האורטלי הינם תוצאה של הפרעה בזרימת הדם מהלב לרחבי הגוף וכוללים תחושת קוצר נשימה, מחנק או כאבי חזה בעת ביצוע מאמצים. תסמינים של קוצר נשימה בעת שכיבה, או ארועים של התעוררות בלילה משינה בשל קוצר נשימה או "חוסר אויר" יכולים להיות ביטוי להצרות של המסתם האורטלי. חשוב לדעת כי, ארועים של איבוד הכרה יכולים להיות ביטוי להצרות במסתם האורטלי. יש לזכור כי תסמינים אלה יכולים להופיע גם כביטוי למחלות לב אחרות כגון אי ספיקת לב וכדו' ובכל מקרה בו מופיעים תסמינים כאלה מומלץ להבדק ע"י קרדיולוג.
כאשר יש חשד להצרות במסתם האורטלי הקרדיולוג מפנה לבדיקת אקו לב. בדיקה זו מאפשרת להעריך האם קיימת הצרות במסתם ומה חומרתה. בדיקה זו נותנת מידע חשוב נוסף מבחינת תפקוד הלב ותפקוד המסתמים האחרים. הצרות קלה של המסתם האורטלי הינה ממצא שכיח יחסית ומצריך מעקב של אקו וקרדיולוג בלבד. בדומה להצרות קלה, גם כאשר מאובחנת הצרות בינונית במסתם האורטלי, על פי רוב הצרות זו אינה גורמת לסימפטומים ומצריכה מעקב אקו וקרדיולוג. במצבים בהם מאובחנת הצרות קשה של המסתם האורטלי יש צורך לשקול המשך טיפול מול מעקב כפי שמוסבר בהמשך. חשיבות המעקב הינה בזיהוי מוקדם של מצבים שבהם כבר חלה החמרה במחלת המסתם האורטלי המצריכה התערבות כלשהיא.
ישנם מצבים שבהם בדיקת אקו לב רגילה אינה נותנת מידע מדוייק המאפשר להעריך את חומרת ההיצרות. במצבים שכאלו יש צורך להשתמש בבדיקות מתקדמות יותר כגון, אקו לב דרך הוושט, צנתור לב המודינמי להערכה ישירה של חומרת ההיצרות, ובחלק מהמקרים טומוגרפיה ממוחשבת עשויה לסייע על ידי חישוב כמות הסיד הקיים על פני המסתם.
הצרות של המסתם האורטלי שמוערכת על ידי בדיקת אקו כחומרה קלה או בינונית מצריכה מעקב אך אינה מצריכה התערבות. יתרה מכך, כיום אפילו בחולים עם הצרות קשה של המסתם האורטלי שהינם א-תסמיניים אין בידנו מידע מספק שיש יתרון בהתערבות, ועל פי רוב, אם באמת הוכח כי החולה הינו א-תסמיני ניתן להמשיך מעקב בלבד מבלי להתערב. כיום מקובל לשקול התערבות במסתם האורטלי בחולים עם הצרות המוערכת בדרגה קשה, אשר הינם תסמיניים או שיש ממצאים אחרים בבדיקת אקו הלב המצביעים על שיש התויה להתערבות.
חשוב לדעת כי ההחלטה האם יש צורך בטיפול או המשך מעקב בלבד אינה החלטה טריוויאלית או פשוטה, ובמקרים רבים הינה החלטה הדורשת דיון מעמיק ורב-תחומי הכולל אנשי אקו, קרדיולוגים, מצנתרים ואף מנתחי לב במידת הצורך. קרדיו-טים נוצר כקבוצת רופאים קרדיולוגים על מנת לתת מענה במיוחד לבעיות המורכבות של החולים תוך שילוב רופאים מתחומים שונים אשר יחדיו מקבלים את ההחלטות הטיפוליות. צורת העבודה בקרדיו-טים כקבוצת רופאים מגובשת ולא כרופא יחיד הינה ייחודית בארץ על מנת להעניק למטופל את הטיפול המתאים ביותר על ידי הרופאים המנוסים ביותר.