השתלת קוצב לב - | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים - קרדיו-טים

השתלת קוצב לב

 

השתלת קוצב לב, מהו קוצב לב ואיך מתבצעת הפעולה? מהן ההכנות לקראת השתלת קוצב לב, מהו משך הפעולה ומה קורה בגוף לאחר השתלת קוצב לב. מידע שימושי למועמדים להשתלת קוצב לב.

מה זה קוצב לב ומה תפקידו?

קוצב ודהפיברילטור

קוצב לב (Pacemaker) הינו מכשיר אלקטרוני קטן המושתל מתחת לעור ומחובר ללב באמצעות אלקטרודה אחת או יותר. מטרתו של הקוצב לטפל במטופלים עם קצב לב איטי, בשל הפרעות בתפקוד הקוצב הטבעי של הלב ((SAnode) או מערכת ההולכה החשמלית הטבעית של הלב. לאחר השתלת קוצב יש להגיע למעקב שגרתי במרפאת קוצבים בד"כ אחת ל-6 חודשים. הקוצב מופעל ע"י סוללה, שאורך חייה מגיע ל- 7-8 שנים בתלות בסוג הקוצב ובשימוש שנעשה בו. כאשר מגיע הזמן להחליף את הקוצב, מוציאים את הקוצב הישן ומחברים מכשיר חדש לאלקטרודות הקיימות.

למידע נוסף אודות קוצבי לב ניתן לעיין במאמרו של פרופ' אייל נוף מקרדיו-טים בנושא זה.

דפיברילטור - טיפול בהפרעות קצב לב

דפיברילטור (Defibrillator) הינו מכשיר המושתל מתחת לעור ומחובר ללב באמצעות 1-3 אלקטרודות. בנוסף להיותו בעל יכולות קיצוב, הוא מזהה הפרעות קצב חדריות מסכנות חיים, ובשעת הצורך מתוכנת לתת שוק חשמלי במטרה להשיב את קצב הלב לסדרו. הדפיברילטור מושתל באנשים עם סיכון גבוה למוות פתאומי עקב הפרעת קצב חדרית בהם תפקוד הלב ירוד (מניעה ראשונית), או במטופלים שעברו מוות פתאומי או חוו הפרעת קצב מסכנת חיים (מניעה שניונית). המעקב לאחר השתלת דפיברילטור נעשה במרפאה יעודית אחת ל- 3-6 חודשים.

כיצד פועלת המערכת החשמלית הטבעית בלב באופן תקין?

המערכת החשמלית הטבעית של הלב מווסתת את פעימות הלב, ומבטיחה זרימת דם יעילה לגוף. המערכת מורכבת מקוצב לב, אשר מייצר גירויים חשמליים, וממערכת סיבי הולכה, אשר מעבירים את הגירויים החשמליים לכל תאי שריר הלב. באופן נורמלי, קוצב הלב, הממוקם בפרוזדור הימני, מייצר גירוי חשמלי, שגורם להתכווצות הפרוזדורים ולהזרמת דם מהפרוזדורים לחדרים. מהפרוזדורים עובר הגירוי החשמלי דרך מערכת ההולכה החשמלית אל החדרים, שם הוא גורם לחדרים להתכווץ ולהזרים את הדם לגוף ולריאות.

אילו הפרעות עלולות לקרות במערכת החשמלית של הלב?

המערכת החשמלית של הלב חיונית לשמירה על דופק סדיר. כאשר המערכת אינה פועלת בצורה תקינה (לפעמים הבעיה היא בקוצב הטבעי של הלב ולפעמים דווקא במערכת ההולכה של הלב), עלולות להיווצר הפרעות שונות, כולל:
● ברדיקרדיה - קצב לב איטי מדי, פחות מ-60 פעימות לדקה במנוחה.
● טכיקרדיה: קצב לב מהיר מדי, מעל 100 פעימות לדקה במנוחה.
● קצב לב לא סדיר - פעימות לב לא סדירות שיכולות להיות מהירות מדי או איטיות מדי או לא יציבות.
● פרפור פרוזדורים (AFib) - סוג שכיח של הפרעת קצב שגורמת לקצב לב לא סדיר, בדרך כלל מהיר מדי.

מתי מתבצעת השתלת קוצב לב?

קוצב לב

קוצב לב מושתל כאשר הלב של האדם פועם לאט מדי או באופן לא סדיר, מה שעלול לגרום לתסמינים כמו עייפות, סחרחורת ואפילו עילפון. קוצב הלב עוזר לשמור על קצב לב סדיר ומשפר את איכות החיים.

כיצד קובעים מי זקוק לקוצב?

קביעת הצורך בקוצב לב נעשית על ידי קרדיולוג מומחה להפרעות קצב שמעריך את התסמינים ומבצע בדיקות שונות לאבחון מדויק של סוג הפרעת הקצב, כולל א.ק.ג., הולטר, אקו לב וכו'.. מצבים שבהם נדרשת/מומלצת השתלת קוצב לב כוללים:
● ברדיקרדיה ממושכת - קצב לב איטי הגורם לעייפות, סחרחורת ואפילו עילפון.
● חסימה במערכת ההולכה - פגיעה בהולכת הגירויים החשמליים מהקוצב הטבעי של הלב לכל שאר חלקי הלב.
● פרפור פרוזדורים עם תגובה איטית של חדרי הלב.
● אי ספיקת לב עם דיסינכרוניה - כאשר חדרי הלב אינם מתכווצים בסנכרון.

מהו משך הזמן של השתלת קוצב לב?

משך השתלת קוצב לב תלוי בסוג המכשיר ובמספר האלקטרודות המושתלות. בד"כ הפעולה נמשכת כשעה וחצי אך היא יכולה להמשך גם 3 שעות, ובמקרים חריגים אף מעבר לכך.
מהו משך זמן האשפוז וההתאוששות מהשתלת קוצב לב?
לאחר השתלת קוצב לב רוב החולים מאושפזים לניטור למשך לילה ויכולים ללכת הביתה ביום למחרת (בהנחה שאין סיבוכים). ההתאוששות בבית אורכת מספר ימים עד שבוע לרוב האנשים.

מהן ההכנות לפני השתלת קוצב לב?

לפני השתלת קוצב לב, יש צורך במספר הכנות כדי להבטיח הליך בטוח ומוצלח:
● הערכה רפואית - הערכה מפורטת של היסטוריה רפואית ותרופות.
● בדיקות דם - כדי לבדוק אם יש גורמים שעלולים להשפיע על הניתוח.
● אלקטרוקרדיוגרמה (ECG) - כדי לחקור את הפעילות החשמלית של הלב.

● צילום רנטגן חזה - בשביל לדמות את הלב והריאות.

● התאמת תרופות - ייתכן שיהיה צורך להשהות או להתאים תרופות מסוימות לפני ההליך.
● צום - המטופלים נדרשים בדרך כלל לצום (ללא אוכל או שתייה) של מספר שעות לפני הניתוח.

איפה משתילים את קוצב הלב?

קוצב הלב מושתל בדרך כלל באזור החזה, מתחת לעור, קרוב לכתף. לרוב, ההשתלה מתבצעת בצד השמאלי, אך במקרים מסוימים יכולה להתבצע גם בצד הימני, תלוי בהעדפות הרפואיות ובמצב האנטומי של המטופל.

כיצד מתבצעת השתלת קוצב לב?

השתלת קוצב לב

השתלת קוצב לב מבוצעת בחדר צינתורים. על פי רוב הפעולה נעשית תחת אילחוש מקומי באזור החתך (חזה) בנוסף למשככי כאבים/תרופות מטשטשות, אולם ישנם מקרים בהם יוחלט ע"י הרופא המטפל לבצע את הפעולה תחת הרדמה מלאה. בהשתלות של קוצבים זעירים מסוג Micra הפעולה נעשית ע"י אלחוש מקומי באיזור הדקירה (מפשעה).

בתחילת ההליך הרופא מנקה את העור באיזור ההשתלה באמצעות תמיסת חיטוי. לאחר מכן הוא מזריק זריקה לאלחוש (הרדמה) מקומי מתחת לעור, בד"כ בצידו השמאלי של בית החזה. לאחר שאיזור הניתוח מורדם, הרופא מבצע חתך ומכין מעין כיס, דרכו הוא מעביר אלקטרודה/ות דרך הוריד אל תוך הלב. לאחר מיקום האלקטרודות, הוא מחבר אותן לקוצב הלב, וזה מוכנס לכיס. לבסוף מתבצעת תפירה של החתך באמצעות תפרים נמסים או בלתי-נמסים וסיכות.

מסמכים דרושים לצורך השתלת קוצב:
1. סיכום יעוץ קרדיולוגי ורקע רפואי קודם

2. תוצאות בדיקות הדמיה (כגון אקו לב, הולטר)

3. תרשים אק"ג עדכני
4. תוצאות בדיקות דם כולל ספירת דם, תפקודי קרישה, וכימיה בדם
5. צילום חזה למטופלים מעל גיל 60

6. התחייבות מהמבטח במידת הצורך
7. אמצעי תשלום שימסר כערבון לתשלום (צ'ק / כרטיס אשראי ) במידת הצורך

הגעה לפעולה:
• שעת הפעולה הינה משוערת ועלולה להשתנות. יום לפני הפעולה נתקשר ונעדכן על שעת ההגעה לפעולה.

• ביום הפעולה יש להגיע לקבלה בקומת הכניסה של בית חולים אסותא רמת החייל (רח' הברזל 20 רמת החייל ת"א).

• התשלום בגין ההשתתפות העצמית יגבה על ידי אסותא במעמד הקבלה לבית החולים/ השחרור מבית החולים.

דגשים אחרונים לפני הפעולה

יש לזכור כי צריך להמשיך לקחת טיפול תרופתי קבוע אולם לעיתים, הרופא המטפל יבקש הפסקה של תרופות נוגדות קרישה. בכל מקרה יש להתייעץ עם הקרדיולוג המטפל לגבי זמן ההפסקה ואילו תרופות יש להפסיק.

שאלות ותשובות:

איך מבצעים השתלת קוצב לב?
השתלת קוצב לב כרוכה בביצוע חתך קטן ליד עצם הבריח, החדרת אלקטרודות הקוצב ללב דרך וריד, ומיקום המכשיר מתחת לעור. ההליך מבוצע בהרדמה מקומית, כאשר המטופל/ת בדרך כלל ער/ה.

מדוע משתילים קוצב לב?
משתילים קוצב לב כדי לטפל בקצב לב חריג (הפרעת קצב), כגון כאשר הלב פועם לאט מדי (ברדיקרדיה). המטרה היא להבטיח שהלב יפעם בקצב מתאים כדי לענות על צרכי הגוף.

האם אפשר לטוס עם קוצב לב?

כן, אתם יכולים לטוס עם קוצב לב. זה בטוח לעבור דרך אבטחת נמל התעופה. עם זאת, מומלץ לשאת תעודה, שמאשרת את קיומו של קוצב הלב וליידע את צוות האבטחה, שכן קוצבי לב עלולים להפעיל גלאי מתכות.

מה הסיכונים בניתוח השתלת קוצב לב?
הסיכונים של ניתוח השתלת קוצב לב כוללים זיהום במקום הניתוח, דימום, ניקוב של הלב או הריאה, ולעתים רחוקות, נזק ללב או לכלי הדם.

איך מחליפים סוללה בקוצב לב?

החלפת סוללה בקוצב לב, פעולה הידועה גם כ"החלפת גנרטור" או "ניתוח החלפת קוצב לב", היא פרוצדורה שמתבצעת כאשר הסוללה של הקוצב "מתחילה להיגמר" (קרובה להתרוקנות). הסוללה היא חלק בלתי נפרד מהמכשיר ולכן יש צורך בהחלפת הקוצב כולו (ללא האלקטרודות). בדרך כלל, סוללות קוצב לב פועלות בין 5 ל-15 שנים , תלוי בשימוש שמתבצע בקוצב ובהגדרותיו.

לקביעת תור