פרפור פרוזדורים - כל מה שרצית לדעת, ולא העזת לשאול!
פרפור פרוזדורים, הידוע גם בשם פרפור עליות (Atrial Fibrillation), הינו הפרעת הקצב השכיחה ביותר.
atrial fibrillation - מה זה פרפור פרוזדורים?
שכיחות התופעה בישראל מגיעה ל3% מהאוכלוסייה. במבוגרים, הפרעת קצב זו שכיחה הרבה יותר מבצעירים, ומגיעה מעל גיל 65 לכ-7% מהאוכלוסיה ומעל גיל 80 שכיחותה אף עולה עד לכדי 11%. הפרעת קצב זו נוצרת ע"י מספר רב של מוקדים ומעגלים חשמליים בפרוזדורים, ששולחים גירויים חשמליים מהירים ולא סדירים.
יש לציין שפרפור פרוזדורים כרוך בעליה בתחלואה ובתמותה. עיקר התחלואה מישנית לעליה של עד פי 5 של הסיכון לאירוע מוחי. בתלות בסיכון האישי של המטופל מומלץ לקחת טיפול בנוגדי קרישה (פירוט להלן).
סוגים שונים של פרפור פרוזדורים
- פרפור פרוזדורים התקפי (פרוקסיזמלי): פרפור שנמשך כמה דקות עד כמה ימים ברציפות, כאשר בין האפיזודות הלב פועם בקצב רגיל.
- פרפור פרוזדורים מתמשך (פרסיסטנטי): פרפור שנמשך לפחות שבוע.
- פרפור פרוזדורים קבוע (פרמננטי): פרפור קבוע בדרך כלל מטופל בתרופות האטה, ללא נסיונות החזרה לקצב תקין.
סימפטומים של פרפורים בלב
מעבר לסיכון לאירוע מוחי, רוב המטופלים עם פרפור פרוזדורים (Atrial fibrillation) חשים את הפרפור כפלפיטציות (דפיקות לב) לא סדירות ואף לעיתים כדפיקות לב מואצות ויש צורך לטפל בהם. יש לזכור כי פרפור פרוזדורים יכול לבוא לידי ביטוי ככאב בחזה או לחץ בחזה המלווה בקוצר נשימה. תסמינים נוספים עשויים להיות עייפות קיצונית וסחרחורת, אך במקרים מסוימים לא מורגשים תסמינים כלל.
פרפור עליות: גורמים וסיבות
גורמי סיכון להיווצרות פרפור פרזודורים:
-
- לחץ דם גבוה: יתר לחץ דם כרוני מגביר את הסיכון לפרפור פרוזדורים (Afib).
- מחלות לב: מחלת עורקים כליליים, מחלת מסתמי לב, אי ספיקת לב ומחלות נוספות תורמות להתפתחות הפרעת הקצב.
- בעיות בבלוטת התריס: פעילות יתר של הבלוטה עלולה להוביל לפרפור עליות.
- צריכת אלכוהול: שתייה מופרזת של משקאות חריפים מגבירה את הסיכון.
- היסטוריה משפחתית: גורמים תורשתיים עשויים לתרום לסיכון.
- עודף משקל
- העדר פעילות גופנית
- מחלות ריאה כרוניות
סיבוכים פוטנציאליים בשל פרפור פרוזדורים
כאמור, הסיכון הבולט ביותר הוא שבץ מוחי. מלבד זאת, ישנם עוד סיבוכים שעלולים להיגרם כתוצאה מפרפור פרוזדורים, בעיקר אם הוא מתמשך ואינו מטופל כראוי:
- אי ספיקת לב: פעימות לא סדירות ממושכות עלולות להחליש את שריר הלב לאורך זמן.
- קרישי דם: סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם שעלולים להביא לפגיעה באיברים אחרים בגוף.
- התפתחות דמנציה
- ירידה באיכות החיים
כיצד מאבחנים פרפור פרוזדורים?
בעת אפיזודה של פרפור, רופא מומחה עשוי לגלות אותה בבדיקת דופק ידנית פשוטה או בהאזנה באמצעות סטטוסקופ. מעבר לכך, ישנן מספר בדיקות אבחון שיכולות לאבחן את הפרעת הקצב: א.ק.ג, הולטר לב, אקו לב ומנטרים ארוכי טווח.
אפשרויות טיפול במצבי פרפור עליות
הטיפול הראשוני בפרפור עליות הוא לרוב תרופתי. לעתים יש צורך בביצוע היפוך קצב (חשמלי או תרופתי) על-מנת להחזיר את פעילות המערכת החשמלית לסידרה.
במקרים בהם הפרעת הקצב אינה ניתנת לטיפול על ידי תרופות, או כאשר המטופל אינו מעוניין בטיפול תרופתי, ניתן לטפל באמצעות צריבה (אבלציה - Ablation). בתהליך האבלציה מבודדים את המוקדים שיוצרים את הפרעת הקצב, שממוקמים לרוב בוורידי הריאה. הליך הצריבה (אבלציה) לטיפול בפרפור פרוזדורים עבר בשנים האחרונות שינויים מרחיקי לכת, וכיום קיימות מספר טכניקות לביצועו, כאשר הנפוצות כוללות צריבה בעזרת גלי רדיו, הקפאה בעזרת בלון או טיפול בפולסים חשמליים (אלקטרופורציה). בקרדיו-טים קיים צוות של קרדיולוגים המתמחים בטיפול בפרפור פרוזדורים ובהפרעות קצב אחרות בעלי נסיון רב בביצוע פעולות מסוג זה.
במצבים שלא ניתן לרפא בצריבה את מקור הפרעות הקצב, ניתן להשתיל קוצב לב ולאחר מכן לצרוב את מערכת ההולכה הטבעית שבין העליות לחדרים, ובכך למנוע את ההתכווצות הלא סדירה והמהירה של החדרים. כמו כן, קיימת אלטרנטיבה של אבלציה בניתוח שנקרא ניתוח המבוכים (Maze Operation). ניתוח זה מומלץ בדרך כלל לחולים אשר נזקקים לניתוח לב פתוח מסיבה אחרת (כגון ניתוח מעקפים coronary bypass surgery או החלפה או תיקון של מסתם בלב).
מה ההבדל בין פרפור פרוזדורים לרפרוף פרוזדורים?
סוג אחר של הפרעת קצב מהירה הינו רפרוף פרוזדורים (Atrial Flutter) שהינו הפרעת קצב עלייתית מהירה וסדירה, הנובעת ממעגל חשמלי שבדרך כלל ממוקם בפרוזדור הימני של הלב, מסביב למסתם הטריקוספידלי. חשוב לציין כי לעיתים קרובות הפרעת קצב זו קיימת אצל מטופלים עם פרפור פרוזדורים, ולהיפך. בדומה לפרפור פרוזדורים, הפרעה זו כרוכה בסיכון מוגבר לשבץ מוחי, ועל כן, בתלות בסיכון האישי יש ליטול מדללי דם (פירוט להלן). הטיפול העיקרי בהפרעת קצב זו כולל בד"כ צריבה (אבלציה).
atrial fibrillation: כיצד מפחיתים את הסיכון לשבץ מוחי?
מעבר לטיפול בהפרעת הקצב עצמה, יש כאמור צורך בטיפול להפחתת סיכון לשבץ מוחי. הטיפול המקובל להפחתת הסיכון לשבץ מוחי במטופלים עם פרפור פרוזדורים הינו מדללי דם. בעבר הטיפול היה מבוסס על קומדין אולם תרופה זו היתה בעייתית בשל הקושי הרב באיזון המטופלים, וההשפעות הרבות על רמת התרופה הן מהדיאטה והן מתרופות אחרות.
למעשה, רק מיעוט מהמטופלים שנוטלים קומדין, מקבלים בפועל מינון תואם אשר מחד מונע אירועים מוחיים ומנגד לא מסכן אותם בדימומים (ובמיוחד בדימום מוחי). כיום ישנן תרופות חדשות דוגמת אליקויס, פרדקסה וקסרלטו. תרופות אלו נמצאות בסל הבריאות עבור מטופלים שעונים על מספר קריטריונים מבחינת הסיכון ללקות בשבץ מוחי.
במטופלים שאינם יכולים ליטול תרופות נוגדות קרישה בשל בעיות דמם בעבר (למשל דימום מוחי), קיים תחליף המבוסס על השתלת "פקק" באוזנית העליה השמאלית (Left atrial appendage occlusion) , וכך הסיכון לשבץ מוחי הנובע מפרפור פרוזדורים מופחת במידה ניכרת.
צוות של קרדיולוגים פולשניים בקרדיו-טים מתמחה בהשתלת התקנים מסוג זה.
שאלות ותשובות על פרפור פרוזדורים
האם ישנן תרופות נגד פרפור פרוזדורים?
כן, הטיפול התרופתי מתמקד בהפחתת הסיכון לשבץ מוחי על ידי מדללי דם ובשימור הקצב. בתלות בהסטוריה הרפואית, ניתן להתאים לכל מטופל טיפול תרופתי. חשוב לציין, שטיפול זה אינו יעיל לאורך זמן וההמלצה במקרים אלו היא לבצע אבלציה (צריבה).
עד כמה פרפור עליות מסכן חיים?
פרפור פרוזדורים עלול להיות מסכן חיים בשל הסיכון המוגבר לשבץ מוחי ולהתפתחות אי ספיקת לב. עם טיפול נכון, מטופלים רבים חיים עם הפרעת הקצב.
פרפור פרוזדורים ורפרוף פרוזדורים זה אותו דבר?
לא, מדובר בשתי הפרעות קצב שונות. עם זאת, הן עשויות להתקיים במקביל אצל אותו מטופל. כמו כן, ישנו דמיון רב בין הסיבוכים האפשריים והטיפולים המקובלים.