פריקרדיטיס - דלקת קרום הלב: כל מה שחשוב לדעת

פריקרדיטיס - דלקת קרום הלב: כל מה שחשוב לדעת

פריקרדיטיס, או דלקת קרום הלב, הינה דלקת בפריקרד, שק קרומי העוטף את הלב. במרבית המקרים, הגורם לדלקת הוא זיהום ויראלי, אך, ייתכנו סיבות נוספות. תרצו להבין מהי דלקת קרום הלב, הגורמים להיווצרותה, התסמינים, אופן האבחנה והטיפול בה? מאמר זה יסכם עבורכם את מה שחשוב לדעת. 

מה זה פריקרדיטיס?

כאמור, פריקרדיטיס, או דלקת קרום הלב, הינה דלקת בפריקרד, השק הקרומי שעוטף את הלב. בשלב זה חשוב לציין, שלעיתים, פריקרדיטיס מלווה גם במיוקרדיטיס, שהיא דלקת של שריר הלב. כלומר, לעיתים מתפתחת דלקת של קרום הלב ושל שריר הלב במקביל הגורם לפריקרדיטיס (וגם למיוקרדיטיס) הוא לרוב זיהום נגיפי (ויראלי). גורמים נוספים כוללים זיהום חיידקי (בקטריאלי), דלקת משנית לאוטם שריר הלב, דלקת לאחר ניתוח לב, מחלה אוטואימונית (כמו לופוס, דלקת פרקים שגרונית), סרטן וכו'. 

דלקת קרום הלב עלולה להיות מסוכנת, וכאשר  חושדים בה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי. על אף שברוב המקרים דלקת קרום הלב תחלוף מעצמה, לרוב, נדרש מעקב וטיפול רפואי לצורך החלמה מיטבית. בהיעדר טיפול בה, דלקת קרום הלב עלולה להסתבך ולהוביל לנזקים בלתי הפיכים ואף מסכני חיים. כמו כן, פרקרדיטיס עלולה לחזור בשנית ולהפוך לבעיה כרונית בהיעדר טיפול מתאים. פריקרדיטיס גורמת ברוב המקרים להצטברות של נוזל בתוך מעטפת הלב, נוזל זה נקרא תפליט פריקרדיאלי. ברוב המקרים מדובר בכמות קטנה עד בינונית. כאשר כמות הנוזל גדולה מאוד או כאשר הוא מצטבר במהירות, עלול להווצר לחץ על חללי הלב, שפוגע בתפקוד הלב ומחייב ניקוז של הנוזל.

מה הם התסמינים של דלקת קרום הלב?

התסמינים האופייניים לדלקת קרום הלב הם הופעת כאבים עזים וחדים באיזור החזה. לעיתים, מדובר בכאבים דוקרים שמקרינים לעבר כתף שמאל. הכאבים לרוב מתגברים בשכיבה, נשימה עמוקה, ושיעול ומוקלים בישיבה. מעבר לכאבים, עשויים להופיע תסמינים נוספים כמו חום, שיעול יבש, בצקות ברגליים, תחושת חולשה וכדומה. 

כיצד מאבחנים את דלקת קרום הלב?

האבחון של דלקת קרום הלב, או פריקרדיטיס, מתחיל בהאזנה ללב באמצעות סטטוסקופ. במרבית המקרים, בזמן דלקת ישמע צליל חיכוך/שפשוף בין שכבות קרום הלב בדיקות נוספות כוללות א.ק.ג., (לרוב ניתן לראות שינויים אופייניים) ובדיקות מעבדה בהן אנזימי הלב עלולים להיות מוגברים וכך גם סמני הדלקת (שקיעת דם, CRP). בדיקת אקו לב תאפשר לזהות את הנוזל הכלוא בין שכבות הפריקרד (התפליט הפריקרדיאלי). ברוב המקרים כמות הנוזל היא קטנה עד בינונית, אך לעיתים היא עלולה להיות גדולה. 

הטיפול בדלקת קרום הלב

במרבית המקרים, פריקרדיטיס היא מחלה קלה, אשר יכולה לחלוף מעצמה ללא כל טיפול. עם זאת, כדי להאיץ את ההחלמה מקובל לטפל בתרופות נוגדות דלקת, בדרך כלל תרופה מקבוצת התרופות האנטי-דלקתיות שאינן סטרואידליות (כמו איבופרופן) ותרופה נוגדת דלקת ותיקה נוספת בשם קולכיצין. את הטיפול התרופתי יש לקחת במשך מס' שבועות תוך כדי הפחתה הדרגתית במינון ובהתאם להנחיות הקרדיולוג המטפל. 

זמן החלמה מדלקת קרום הלב

זמן ההחלמה מדלקת קרום הלב משתנה מאדם לאדם. במרבית המקרים, זמן ההחלמה נע בין שבוע ל-3 שבועות; זאת תוך היעזרות בטיפול תרופתי מתאים (כדוגמת טיפול תרופתי אנטי דלקתי שהוזכר למעלה). עם זאת, ההחלמה מפריקרדיטיס עלולה להיארך גם ל 6 שבועות, ובמקרים כרוניים של המחלה, ההחלמה ממנה עשויה לקחת אפילו מספר חודשים.

הגורמים המשפיעים על זמן ההחלמה הם רבים ומגוונים, ביניהם הגורם למחלה, חומרת הדלקת,  התפתחות של סיבוכים, מצב בריאותו הכללי של המטופל וההתמדה שלו בטיפול.

פעילות גופנית ודלקת קרום הלב

פעילות גופנית או ביצוע מאמץ בזמן פריקרדיטיס עלולים לעכב את ההחלמה, לגרום להופעת סיבוכים ואף לגרום להשנות של הדלקת. לכן על מנת לאפשר החלמה מלאה מהדלקת ולמנוע השנות שלה יש להמנע מפעילות גופנית במשך כ-3 חודשים. 

 ככלל, לאחר החלמה מפריקרדיטיס, מומלץ להיוועץ בקרדיולוג המטפל בטרם חוזרים לפעילות גופנית עצימה ומלאה. 

המרכז הישראלי לרפואת הלב קרדיו-טים מאגד קרדיולוגים מהשורה הראשונה בישראל, המטפלים בתחומים שונים של רפואת הלב; זאת על מנת להעניק למטופלים את הטיפול היעיל, המקצועי והמהיר ביותר; תוך שיתוף פעולה בין תחומי וראייה רחבה של כלל הבעיות הקרדיאליות, לרבות פריקרדיטיס.

לקביעת תור