השתלת קוצב לב או דפיברילטור | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים

השתלת קוצב לב או דפיברילטור

      • השתלת קוצב לב (Pacemaker): הקוצב מיועד למטופלים עם קצב לב איטי בשל הפרעות הנובעות מבעיות בקשרית הגת (SA node) או במערכת ההולכה החשמלית. המכשיר מוחדר מתחת לעור, ומחובר באמצעות אלקטרודות ללב (מספר האלקטרודות נקבע על פי סוג הפרעת הקצב). לאחר השתלת הקוצב יש להגיע למעקב במרפאה אחת לחצי שנה. אורך חיי הסוללה במכשיר הוא 8-7 שנים, תלוי בסוג הקוצב ובשימוש שנעשה בו. כשמגיע הזמן, מחליפים את הקוצב ומחברים את המכשיר החדש לאלקטרודות הקיימות. למידע נוסף על קוצבי לב ניתן לעיין במאמרו של פרופ' איל נוף מקרדיו-טים בנושא זה.
  • השתלת דפיברילטור (Defibrillator): הדפיברילטור מיועד לאנשים הסובלים מתפקוד לב ירוד והם בסיכון למוות פתאומי עקב הפרעת קצב חדרית, או למטופלים שחוו מוות פתאומי או הפרעת קצב מסכנת חיים. המכשיר מושתל מתחת לעור ומחובר ללב באמצעות אלקטרודות. בנוסף להיותו בעל יכולות קיצוב, המכשיר מזהה הפרעות קצב חדריות מסכנות חיים, ובשעת הצורך מתוכנת לתת שוק חשמלי במטרה להשיב את קצב הלב לסדרו. המעקב לאחר השתלת הדפיברילטור נעשה במרפאה ייעודית כל 6-3 חודשים.

מהו משך הפעולה?

השתלת קוצב לב או דפיברילטור אורכת כשעה.

משך האשפוז: מגיעים לאשפוז כמה שעות לפני הפעולה, ונשארים להשגחה עד למחרת בבוקר. במהלך האשפוז המטופל יעבור צילום חזה ובדיקה של המכשיר המושתל. כשהבדיקות האלה תקינות, המטופל משוחרר.

  1. בדיקות דם: יש לבצע בדיקות דם שגרתיות הכוללות ספירת דם מלאה, תפקודי קרישה וכימיה בדם, כולל תפקודי כליות

    הנחיות מיוחדות לקראת השתלת קוצב או דפיברילטור:

     (קראטינין) ואלקטרוליטים בדם.
  2. תרופות: ברוב המקרים אין צורך לבצע שינויים בטיפול התרופתי הקבוע, אלא אם הרופא המבצע ביקש להפסיק תרופות מסוימות. מטופלים שנוטלים תרופות לדילול דם (קומדין, פרדקסה, קסרלטו, אליקוויס) צריכים לקבל מהרופא המטפל הוראות ברורות אם להפסיקן. מטופלים שיש להם אלרגיה ליוד, צריכים ליידע את הצוות הרפואי כדי להיערך בהתאם.
  1. צום: יש צורך בצום של 8-6 שעות לפני הפעולה (מטופלים שעוברים את ההשתלה בשעות אחר הצהריים יכולים להיכנס לצום לאחר ארוחת בוקר). ביום בפעולה מומלץ ליטול את התרופות הקבועות עם מעט מים, אלא אם כן הרופא המפנה ציין אחרת.
  2.  

המסמכים הדרושים לצורך השתלת קוצב לב

  1. סיכום ייעוץ קרדיולוגי ורקע רפואי קודם.
  2. תוצאות בדיקות הדמיה (אקו לב).
  3. תרשים אק"ג עדכני.
  4. תוצאות בדיקות דם (כולל ספירת דם, תפקודי קרישה וכימיה בדם).
  5. צילום חזה (למטופלים מעל גיל 60).
  6. התחייבות מהמבטח במידת הצורך.
  7. אמצעי תשלום שיימסר כעירבון לתשלום (צ'ק / כרטיס אשראי) במידת הצורך.

הגעה לפעולה: 

שעת הפעולה היא משוערת ועלולה להשתנות. יום לפני, נתקשר ונעדכן על שעת ההגעה המדויקת שלכם. ביום הפעולה יש להגיע למכון הלב בבניין "אסותא", רח' הברזל 12, תל אביב, קומה 7. הכניסה למכון בסמוך לכניסת הרכבים לחניון "אסותא". התשלום בגין ההשתתפות העצמית ייגבה במעמד הקבלה.

דגשים אחרונים לפני השתלת קוצב או דפיברילטור:

ברוב המקרים צריך להמשיך בטיפול התרופתי הקבוע, אולם לעתים הרופא המטפל יבקש להפסיק ליטול תרופות נוגדות קרישה או תרופות נגד הפרעות קצב. בכל מקרה, יש להתייעץ עם הקרדיולוג המטפל לגבי זמן ההפסקה והתרופות שיש להפסיקן.

לקביעת תור