היפוך קצב חשמלי

היפוך קצב חשמלי

היפוך קצב חשמלי

היפוך קצב חשמלי מתבצע במטופלים הסובלים מפרפור עליות (Atrial fibrillation) או רפרוף עליות (Atrial flutter), שהקרדיולוג קבע כי יש התוויה להחזיר את קצב הלב לקצב סדיר (קצב סינוס).

אפשר לבצע את הפעולה רק בתנאי שאין קרישי דם בלב (אוזנית עלייה שמאל), כדי להקטין את הסיכון לאירוע מוחי בעקבות היפוך הקצב. לכן מטופלים הנוטלים תרופות לדילול הדם (קומדין, אליקויס, פרדקסה או קסרלטו) חייבים להביא תיעוד לגבי מידת היעילות ומשך הטיפול. אבל הדרך היעילה ביותר לוודא היעדר קרישי דם בלב, היא לבצע לפני היפוך הקצב בדיקת
אקו דרך הוושט (Trans-esophageal echocardiography). לרוב, מבצעים את שתי הפעולות אחת אחרי השנייה באותה פרוצדורה.

כיצד מתבצע היפוך קצב חשמלי?
במרכז הישראלי לרפואת הלב (קרדיו-טים), היפוך קצב חשמלי מתבצע על ידי קרדיולוג מומחה. לאחר קבלה רפואית וסיעודית ניתנות תרופות לשיכוך כאבים ולהרדמה, תוך ניטור קפדני של לחץ הדם והנשימה. אם הוחלט על ידי הקרדיולוג שיש צורך בכך, הפעולה מתחילה בבדיקת אקו לב דרך הוושט כדי לשלול נוכחות קרישי דם בלב. לאחר שמוודאים שאין קרישי דם, הקרדיולוג משחרר מכת חשמל דרך האלקטרודות לדופן בית החזה. בסיום הפעולה, מבוצעת בדיקת אק"ג לוודא כי קצב הלב סדיר (קצב סינוס). אם בבדיקת האקו מתועד קריש דם, היפוך הקצב מבוטל. לאחר טיפול להמסת קריש הדם, ייקבע  תאריך חדש להיפוך הקצב.

מהו משך הפעולה?
היפוך קצב חשמלי נמשך כ-30 דקות. יש להגיע לאשפוז כמה שעות לפני הפעולה, ולהישאר להשגחה כמה שעות עד להתאוששות מחומרי ההרדמה.

הנחיות מיוחדות לקראת היפוך קצב חשמלי:

  1. בדיקות דם: יש לבצע בדיקות דם שגרתיות הכוללות ספירת דם מלאה, תפקודי קרישה וכימיה בדם, כולל תפקודי כליות (קראטנין) ואלקטרוליטים בדם.
  2. צום: יש צורך בצום של 8-6 שעות לפני הפעולה (מטופלים שעוברים את הפעולה בשעות אחר הצהריים, יכולים להיכנס לצום לאחר ארוחת הבוקר).
  3. תרופות: אין צורך לבצע שינויים בטיפול התרופתי הקבוע, אלא אם כן הקרדיולוג המליץ על כך באופן ספציפי. מטופלים הנוטלים תרופות מדללות דם צריכים להביא פירוט מלא של ערכי INR של החודשיים האחרונים.

המסמכים הדרושים:

  1. סיכום ייעוץ קרדיולוגי ורקע רפואי קודם.
  2. תוצאות בדיקות הדמיה (אקו לב, הולטר).
  3. תרשים אק"ג עדכני.
  4. תוצאות בדיקות דם (כולל ספירת דם, תפקודי קרישה וכימיה בדם).
  5. התחייבות מהמבטח במידת הצורך.
  6. אמצעי תשלום שיימסר כעירבון לתשלום (צ'ק / כרטיס אשראי) במידת הצורך.

    הגעה לפעולה:
    שעת הפעולה היא משוערת ועלולה להשתנות. יום לפני, נתקשר ונעדכן על שעת ההגעה המדויקת שלכם.
    ביום הפעולה יש להגיע למכון הלב בבניין "אסותא", רח' הברזל 12, תל אביב, קומה 7. הכניסה למכון בסמוך לכניסת הרכבים לחניון "אסותא".
    התשלום בגין ההשתתפות העצמית ייגבה במעמד הקבלה.

    דגשים אחרונים לפני היפוך קצב חשמלי:

יש להגיע לפעולה עם מלווה, שכן לאחר הפעולה אי אפשר לנהוג בגלל תרופות הטשטוש.
כמו כן, חשוב לזכור שהיפוך הקצב יבוצע רק לאחר שנקבע כי אין קרישי דם בלב, באמצעות בדיקת אקו לב דרך הוושט או על ידי תיעוד תרופתי וסקירת התוצאות של בדיקות הדם.

 

קישור: מידע למטופל לקראת היפוך קצב חשמלי

לקביעת תור