אזהרת טסטוסטרון : האימון שיפחית את הסיכון שלך למות ממחלת לב | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים

אזהרת טסטוסטרון : האימון שיפחית את הסיכון שלך למות ממחלת לב

חולם להאט את תהליך ההזדקנות? זה אפשרי. ניתן להגביר את רמות הטסטוסטרון בגוף וגם להפחית את הסיכון למחלות לב, בעזרת תמריץ טבעי לחלוטין. אבל, לא בלי עבודה קשה.

מחלות לב הן סיבת המוות הנפוצה ביותר בבריטניה, והן נגרמות בין השאר מדיאטות קיצוניות, חוסר פעילות גופנית, עודף משקל ועישון.

אולם, מחקר חדש העלה ממצא מפתיע: רמות נמוכות של טסטוסטרון אשמות גם הן בהתפתחות של מחלות לב.

במחקר, שפורסם בכתב העת " אנדוקרינולוגיה קלינית ומטבוליזם", מצאו החוקרים קשר בין כמויות ירודות של הורמון המין הגברי לבין סיכון מוגבר לפתח ואף למות ממחלות לב.

מחסור בטסטוסטרון עלול להוביל לעלייה באחוזי השומן בגוף, איבוד שיער גוף וירידה בנפח השריר.

עם זאת, זה בהחלט אפשרי להגביר באופן טבעי את רמות הטסטוסטרון, וכך לעכב את התהליכים הלא-רצויים הללו וגם להפחית את הסיכון למחלות לב. הדרך הטבעית לעשות זאת, היא ביצוע פעילות גופנית ממוקדת.

"לפעילות גופנית יש השפעה חיובית על ייצור הטסטוסטרון בגוף. אנו עשויים לחוות דחף עצבי אחרי אימון," אומר כריס מגי, מאמן וראש מחלקת היוגה במרכז "חלל אחר", לונדון, "ככל שנהיה יותר בכושר, הדחף יגדל וימשך זמן רב יותר."

אבל, חשוב לדעת שתרגילים מסוימים יגבירו את רמות הטסטוסטרון בצורה טובה יותר, בעוד שתרגילים אחרים עלולים דווקא לגרום להפחתה שלהם.

"זה תלוי במידה רבה בסוג התרגיל שמבצעים. תרגיל מסוג לא נכון עלול לגרום את ההיפך מהתוצאה הרצויה, ולהקטין את רמון הטסטוסטרון," מסביר קייסי יואיט, מאמן במועדון "ספידפלקס", לונדון, "אימון הפוגות בעצימות גבוהה (מחזורי אימון אנאירובי קצרים), איגרוף תאילנדי והרמת משקולות הם דוגמאות לפעילות גופנית המגבירה את רמות הטסטוסטרון.

"לעומתם, פילאטיס, יוגה, או כל אימון בעצימות נמוכה כמו ריצה למרחקים ארוכים, מקטינים רמות טסטוסטרון. תרגילים ממוקדים המערבים יותר ממפרק אחד בגוף- כמו למשל סקוואט, דדליפט ומיליטרי פרס מעוררים תגובה הורמונאלית גדולה יותר, המפעילה את ייצור הטסטוסטרון.

"גם פעילות אינטנסיבית מתפרצת יכולה לסייע. מחקרים רבים הראו שאפשר לשפר את רמות הטסטוסטרון בעזרת ספרינטים והקפות."

חשוב לקחת בחשבון, עם זאת, את העובדה שההשפעה של האימון איננה תמידית.

ניקו אלג'ירי, מייסד ומנהל מרכז "שיווי משקל" בנוטינג היל, מוסיף: "עד כה אף מחקר לא הראה בוודאות שפעילות גופנית מביאה לשינוי קבוע בנסיגת הטסטוסטרון, אך כן הוכיחו שהיא גורמת לעלייה חדה בהורמון, בזמן האימון.

"המשמעות היא שפעילות גופנית קבועה, עוזרת לנו לחוות עלייה קבועה ברמות הטסטוסטרון", הוא אומר.

כמו בכל פעילות גופנית שמבוצעת באופן קבוע, גם במקרה של חוסר טסטוסטרון, חשוב לגוון מידי פעם את שגרת האימונים. הנטייה לבצע שוב ושוב את אותו אימון עלולה להיות בעלת השפעה שלילית.

אלגי'רי מזהיר: "אימוני כוח המשלבים משקולות כבדות ידועים בתור הדרך הטובה ביותר להגדיל את רמות הטסטוסטרון. אך אם נבצע אותו באופן קבוע ומוגזם, התגובה של הגוף תהיה – טסטוסטרון נמוך יותר.

צריך לתת לגוף לעבד את הנתונים. נסו לעשות פחות סטים, ולהגדיל את זמן המנוחה ביניהם. שלבו גם ספרינטים ואימון הפוגות בעצימות גבוהה."

בנוסף לכל, הגברת רמות טסטוסטרון מסייעת בעצמה לשיפור היכולת הגופנית וביצועי האימון.

מגי מסביר זאת: "רמות טסטוסטרון גבוהות בפועל משפרות את האימון. תזמון שעת האימון בסמוך לזמן השיא של רמות הטסטוסטרון (שמגיע לרוב בשעות הבוקר) – עוזרת למימוש מירב הפוטנציאל של האימון."

לכושר גופני יש יתרונות נוספים בכל הקשור לטסטוסטרון. "גם עלייה במשקל מאיצה את נסיגת הטסטוסטרון. שמירה על כושר ובחירה נכונה של סוגי אימונים באופן קבוע, מסייעת להאטה ואף עצירה של הנסיגה", אומר יואיט ומוסיף, "כמובן, מי שחושש שפעילות גופנית עלולה להזיק יותר לרמות הטסטוסטרון שלו מאשר להועיל, חשוב שילך להתייעץ עם הקרדיולוג."

מקור:

לורן קלארק / הדיילי אקספרס

לקביעת תור