סימנים להתקף לב אצל נשים: עובדות חיוניות שכדאי להכיר | קרדיוטים

סימנים להתקף לב אצל נשים - עובדות חיוניות שכל אישה חייבת להכיר

התקף לב אצל נשים הוא גורם תמותה מרכזי בישראל. לפי נתוני משרד הבריאות, מחלות לב וכלי דם אחראיות לכ-30% ממקרי המוות בקרב נשים מעל גיל 65. למרות זאת, המודעות לנושא בקרב נשים עדיין נמוכה, מה שעלול להוביל לאבחון מאוחר ולטיפול לא מספק.

כשזה מגיע ללב, נשים וגברים אינם שווים – הנה 5 עובדות שכל אישה צריכה לדעת לגבי הלב שלה.

הלב הנשי שונה מזה הגברי – לא רק בכל הקשור לחיי האהבה אלא גם בהיבט הרפואי. הטיפים הבאים יעזרו לך לזהות את הסימנים המקדימים של מחלת לב, לדעת מה גורם לכאבים בחזה וכיצד לזהות התקף לב או בשפה המקצועית - אוטם שריר הלב.

1. שוני בגורמי הסיכון למחלת לב בין נשים וגברים

גורמי סיכון רבים כמו סכרת, לחץ דם גבוה וחוסר פעילות גופנית משותפים לנשים ולגברים, אך ישנם גורמים המעלים יותר את הסיכון למחלת לב בקרב נשים:

  • עישון: הסיכון של נשים מעשנות לפתח מחלת לב גבוה ב-25% לעומת גברים מעשנים, ככל הנראה בשל השפעות הורמונליות והשוני בין מערכות כלי הדם (לנשים עורקים צרים יותר).
  • דיכאון וחרדה: הפרעות נפשיות שכיחות יותר בקרב נשים ונמצאו כמגבירות את הסיכון למחלות לב, ככל הנראה בשל השפעותיהן על לחץ הדם, קצב הלב והפעילות הדלקתית בגוף.
  • רעלת הריון: מצב המאופיין בעלייה חדה בלחץ הדם במהלך ההריון, שעלול לגרום לנזק מתמשך לכלי הדם ולהגביר את הסיכון למחלת לב בהמשך החיים.
  • לחץ דם גבוה בהריון: גם ללא רעלת הריון, יתר לחץ דם הריוני נמצא כמעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם שנים לאחר ההריון.
  • סוכרת הריונית: נשים שסבלו מסוכרת הריונית נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2, שהיא גורם סיכון משמעותי למחלות לב.
  • הפסקת מחזור מוקדמת: ירידה מוקדמת ברמות האסטרוגן בשל הפסקת הווסת לפני גיל 45 משפיעה לרעה על בריאות כלי הדם, ומגבירה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי.

טיפ: בבדיקה הבאה שלך, שוחחי עם הרופא על כל גורמי הסיכון למחלת לב ובמיוחד על אלו הייחודיים לנשים.

2. בזמן התקף לב נשים לא תמיד סובלות מכאבים בחזה

כאבים בחזה הם הסימן העיקרי להתקף לב, בקרב נשים וגברים כאחד, אולם נשים נוטות יותר לחוות סימנים נוספים, מעט שונים.

תסמינים להתקף לב אצל נשים כוללים:

  • כאבים נקודתיים: בנוסף או במקום כאבים בחזה, עלולים להיות כאבים עמומים או חדים בגב, בצוואר, בזרועות או בלסת.
  • סחרחורות: תחושת חוסר יציבות פתאומית, שעלולה להיות מלווה בעילפון.
  • בחילות: לעיתים עשויות להזכיר תחושה של קלקול קיבה, מה שעלול להוביל לאבחון שגוי.
  • עייפות קיצונית שאינה מוסברת: תשישות חריגה, לעיתים ימים או שבועות לפני האירוע עצמו, גם לאחר מנוחה מספקת.
  • קוצר נשימה פתאומי: עלול להופיע גם במנוחה וגם לאחר מאמץ קל מאוד, ללא הסבר ברור.
  • זיעה קרה ודביקה: ללא קשר לפעילות גופנית או למזג האוויר.

כיוון שאלו סימנים פחות אופייניים, נשים רבות חוות התקף לב אך לא מודעות לכך ולכן מהססות לפנות לעזרה. כתוצאה מכך, הטיפול הרפואי בהן מתעכב והן סובלות מתוצאות חמורות יותר. מחקר אירופי חדש עקב אחרי מקרים של התקף לב וגילה שגברים התקשרו למוקד החירום אחרי 45 דקות בממוצע, בעוד שנשים חיכו שעה שלמה, מה שהציב אותן בסיכון מוגבר לסיבוכים ואפילו לתמותה בבית החולים.

טיפ: אם את חושדת שמשהו אינו כשורה, גם אם אינך חווה כאבים בחזה, גשי להיבדק באופן מיידי.

3. ה-Widow Maker יכול ליצור גם אלמנים, לא רק אלמנות...

התקף לב המכונה Widow Maker ("יוצר האלמנות") מתרחש כאשר ישנה חסימה בעורק השמאלי המרכזי או בעורק השמאלי הקדמי היורד של הלב, שאחראים על אספקת הדם לחלק גדול  של שריר הלב. למרות ששמו מרמז על כך שהוא מתרחש רק בקרב גברים, גם נשים עלולות לחוות התקף מסוג זה.

טיפ: למרות שהתקף לב הוא אירוע פתאומי, פעמים רבות עשויים להופיע סימנים מקדימים המתריעים מפניו. לעולם אל תתעלמי מתחושות לא מוכרות ובמידה ויש חשש גשי להיבדק. ככלל, חשוב מאוד שאחד מבני המשפחה יעבור קורס החייאה וידע מה לעשות במקרה של התקף לב, עוד לפני שהצוות הרפואי מגיע.

4. הטיפול הקרדיולוגי הניתן לנשים מבוסס בדרך כלל על מחקר שנעשה בגברים

מרבית המידע המחקרי עליו מתבססת הקהילה הרפואית כשמדובר במחלות לב נאסף מנבדקים גברים. גם היום, עדיין לא נעשו מספיק מחקרים בתחום הממוקד של מחלות לב בנשים ומסיבה זו הטיפול לו זוכות נשים לא תמיד מותאם להן.

טיפ: במקרה של אירוע לבבי או אפילו בבדיקה שגרתית, תני לרופא מידע מפורט ככל שניתן על ההיסטוריה הרפואית שלך ועל תמונת המצב הנוכחית, על מנת לבנות פרופיל רפואי מדויק ככל הניתן שיעזור להתאים לך את תכנית הטיפול באופן אישי.

5. "לב שבור" הוא סיבה לדאגה – גם מבחינה רפואית

מוות של בן משפחה אהוב או של אדם קרוב יוצר מצב של חרדה ולחץ, שעלול לגרום לכאב אינטנסיבי בחזה המכונה "תסמונת הלב השבור". נשים חשופות יותר לאירוע מסוג זה, ולמרות שהוא אינו מוגדר כהתקף לב, הוא דורש התייחסות מיידית. שמה של התסמונת בלועזית הוא Takotsubo Cardiomyopathy והיא תוארה לראשונה ע"י קרדיולוג יפני בשם ד"ר סאטו      בשנת 1990. משמעות המילה Takotsubo ביפנית היא "סיר התמנון" (סיר המשמש ללכידת תמנונים) והסיבה היא שבעת האירוע הלב מקבל צורה ייחודית שמזכירה את סיר התמנון. חשוב לדעת כי תסמונת זו נפוצה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים: כ-90% מהלוקות בתסמונת זו הן נשים.

טיפ: למרות שזהו אינו התקף לב, חשוב לפנותיבדחיפות למוקד רפואי. רק צנתור כלילי (שבו לא תהיה חסימה או הצרות משמעותית באחד מעורקי הלב) מאפשר אבחנה סופית של תסמונת הלב השבור.

6. התקף לב שקט אצל נשים

התקף לב שקט הוא אוטם שריר הלב שמתרחש ללא הסמפטומים המוכרים. לעיתים, הסמפטומים מופיעים שבועות לפני האירוע ואינם מקושרים אליו, ולעיתים הם לא מופיעים כלל. התקפי לב שקטים נפוצים יותר במבוגרים מעל גיל 75 ובחולי סוכרת. הם שכיחים יותר בגברים, אך קטלניים יותר בנשים. היעדר תסמינים ברורים מוביל לאבחון מאוחר, מה שמגביר את הסיכון לסיבוכים ולתמותה. חשוב להיות מודעת לכך ולא להתעלם משינויים בגוף או בבריאות הכללית, שעלולים להעיד על התקף לב שקט או התקף לב מתקרב.

מתי לפנות לעזרה רפואית דחופה?

תשומת לב לסימנים מוקדמים וייחודיים ותגובה מהירה יכולים להציל חיים. גשי מייד לעזרה רפואית אם:

  • הסימנים מופיעים בפתאומיות או מחמירים תוך זמן קצר.
  • התסמינים אינם חולפים לאחר מנוחה של כמה דקות.
  • קיימת היסטוריה רפואית של מחלות לב או גורמי סיכון משמעותיים.
  • את חווה תחושה לא רגילה בגוף שמעוררת דאגה, גם אם לא ברור מדוע.
  • אם יש חוסר ודאות – עדיף להיבדק מאשר להתעלם מסיכון אמיתי.

לסיכום, ההבדלים בין הלב הנשי ללב הגברי קיימים גם בפן הרפואי ולכן יש להיות ערים להם. סימפטומים של מחלת לב אצל נשים עשויים להיות שונים מאלו אצל גברים ויש חשיבות רבה למודעות לגורמי סיכון ולבניית פרופיל רפואי מלא ומותאם אישית. בכל מקרה של חשש להתקף לב או אירוע לבבי, פנו מיד לקבלת טיפול רפואי.

שאלות ותשובות על התקף לב בנשים

מהי השכיחות של התקף לב בנשים?

הסיכון ללקות בהתקף לב עולה עם הגיל. זה עלול לקרות גם לנשים צעירות, אך השכיחות עולה משמעותית לאחר גיל המעבר.

האם נשים צעירות נמצאות בסיכון להתקף לב?

בעוד שהסיכון להתקף לב עולה עם הגיל, נשים צעירות אינן חסינות. במיוחד נשים עם גורמי סיכון כמו סוכרת, יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, עישון, השמנה וחוסר פעילות גופנית. 

האם לגיל האישה יש השפעה על הסיכון ללקות בהתקף לב?

כן, לגיל יש השפעה משמעותית. עד גיל 50, נשים מוגנות יחסית בזכות ההורמונים הנשיים, אך לאחר גיל המעבר, כשהרמות של הורמונים כמו אסטרוגן יורדות, הסיכון למחלות לב עולה. 

מהי החשיבות של טיפול בזמן?

טיפול רפואי מיידי בהתקף לב יכול לשפר משמעותית את התוצאות ולהפחית את הנזק לשריר הלב. למרבה הצער, נשים נוטות לעכב פנייה לעזרה רפואית, מה שמוביל לאבחון מאוחר ולסיכון מוגבר לסיבוכים. ​הימנעי מכך!

האם ניתן למנוע התקף לב אצל נשים?

כן, ניתן להפחית את הסיכון להתקף לב באמצעות שמירה על אורח חיים בריא:​ איזון רמת הסוכר בדם, שמירה על רמות כולסטרול מאוזנות,​ הפסקת עישון,​ שמירה על משקל תקין,​ ביצוע פעילות גופנית סדירה, ניהול מתחים ולחצים.​ בנוסף, נשים עם היסטוריה של מצבים כמו רעלת הריון או סוכרת הריונית צריכות להיות במעקב רפואי קבוע.

לקביעת תור