קרדיומיופתיה
ריכזנו לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על קרדיומיופתיה - לרבות סוגי המחלה, גורמים, תסמינים ודרכי התמודדות וטיפול.
מהי קרדיומיופתיה?
קרדיומיופתיה (Cardiomyopathy) היא למעשה קבוצה של מחלות שפוגעות בשריר הלב, שנקרא גם מיוקרד. קרדיומיופתיה גורמת לשינויים שונים במבנה הלב, כמו הרחבת שריר הלב, התעבות שריר הלב או הקשחה (ירידה בגמישות) של שריר הלב. שינויים אלו פוגעים ביכולת של הלב להזרים דם ביעילות לחלקי הגוף השונים, מה שעלול לגרום לאי ספיקת לב. קרדיומיופתיה יכולה גם לגרום להפרעות קצב ואפילו לדום לב.
קרדיומיופתיה היא מחלה פרוגרסיבית, שהולכת ומחמירה עם השנים. מטרת הטיפולים במחלה היא להאט את קצב התקדמותה ולשפר את איכות החיים והסמפטומים של החולה.
מהם הסוגים העיקריים של קרדיומיופתיה?
קרדיומיופתיה מורחבת (Dilated Cardiomyopathy)
זהו הסוג הנפוץ ביותר של קרדיומיופתיה. השרירים גדלים ונחלשים ויכולתם להזרים דם לשאר הגוף נפגעת. המחלה בדרך כלל מתחילה בחדר שמאל, ובהמשך היא יכולה לפגוע גם בחללים האחרים של הלב. סוג זה של קרדיומיופתיה יכול להופיע גם אצל נשים צעירות אחרי לידה.
קרדיומיופתיה היפרטרופית (Hypertrophic Cardiomyopathy)
קרדיומיופתיה היפרטרופית נגרמת על ידי התעבות של שריר הלב. התעבות זו, שנקראת גם היפרטרופיה, מערבת לרוב את החדר השמאלי, ובמיוחד את המחיצה הבין-חדרית (המחיצה שמפרידה בין החדר השמאלי לחדר הימני). בס וג זה של קרדיומיטפטיה דפנות הלב מתעבות, נהיות נוקשות, אך הלב לא גדל. הדבר פוגע ביכולת של הלב להתמלא בדם, מה שפוגע ביכולת של הלב להזרים מספיק דם לגוף. הדופן המעובה של הלב עלולה לגרום גם להצרות ואפילו לחסימה של זרימת הדם מהחדר השמאלי אל האורטה.
קרדיומיופתיה רסטריקטיבית (Restrictive Cardiomyopathy)
בסוג זה, הדפנות של חדרי הלב נהופכות קשיחות (לא גמישות), מה שפוגע ביכולת של הלב להתמלא ולהזרים מספיק דם לגוף. זהו הסוג הפחות שכיח מבין השלושה.
מהם הגורמים להתפתחות קרדיומיופתיה?
- גורמים גנטיים: מוטציות גנטיות אחראיות לחלק ממקרי הקרדיומיופתיה. במקרים אלו הקרדיומיופתיה היא תורשתית.
- צריכת אלכוהול
- התקף לב/התקפי לב חוזרים: במצב של התקף לב, ישנה פגיעה באספקת הדם לשריר הלב, מה שיכול לגרום לנזק קבוע לרקמת שריר הלב. הפגיעה יכולה להתבטא בהתרחבות אזורית של דופן הלב ובהפרעה להתכווצות הלב. מצב זה מכונה גם קרדיומיופתיה איסכמית והוא הנפוץ ביותר מבין הקרדיומיופתיות.
- לחץ דם גבוה/יתר לחץ דם
- מחלות רקע כרוניות: כמו סוכרת, השמנת יתר, הפרעות בבלוטת התריס.
- דלקות וזיהומים: דלקת בשריר הלב (הנקראת גם מיוקרדיטיס) יכולה להגרם מזיהום ויראלי (כמו וירוס השפעת) או חיידקי (כמו סטרפטוקוקוס). הפגיעה בשריר הלב במקרים אלו יכולה להיות ישירה (על ידי הוירוס עצמו) או עקיפה (על ידי יצירת תגובה של המערכת החיסונית שפוגעת בשריר הלב).
במקרים רבים הסיבה לקרדיומיופתיה אינה ידועה, והיא מוגדרת כאידיופטית, כלומר כזו שמקורה לא ידוע.
מהם התסמינים של קרדיומיופתיה?
תסמיני המחלה בדרך כלל כוללים:
- קוצר נשימה (בזמן מאמץ או במצב שכיבה)
- עייפות וחולשה כללית
- נפיחות ובצקות (במיוחד ברגליים, בקרסוליים ובבטן)
- דפיקות לב לא סדירות
- כאבים ולחץ בחזה
- סחרחורת ועילפון
- עלייה במשקל
בשלב הראשון, הרופא יתשאל אתכם לגבי ההיסטוריה הרפואית שלכם, מחלות לב, הרקע המשפחתי, וקיומם של גורמי סיכון. בשלב הבא הוא יבצע בדיקה פיזיקלית מקיפה כולל האזנה ללב ואז יפנה אתכם לסדרה של בדיקות שיכולות לכלול:
- בדיקות דם
- צילום חזה
- א.ק.ג.
- אקו לב במנוחה ו/או במאמץ
מהן דרכי ההתמודדות ואופן הטיפול?
טיפול תרופתי
המטופל יקבל תרופות שינסו להקל את העומס על הלב, בין היתר תרופות להורדת לחץ דם ולדילול דם.
שיקום לב
שיכלול כניסה למסגרת שיקומית, ורכישת הרגלי חיים בריאים. דבר זה יביא לשיפור באיכות החיים ובתפקוד המטופל, וגם האטה של התקדמות המחלה.
השתלת קוצב לב
המחלה מגבירה לעיתים את הנטייה להפרעות בלב, מה שמצריך השתלה של קוצב לב.
התערבויות כירורגיות
לעיתים ידרשו טיפולים מעט יותר פולשניים ואף ניתוחיים להתמודדות עם המחלה.
ועתה, אם את או אתה או אחד מקרוביכם חולים בקרדיומיופתיה, נמליץ לכם על פניה ל- CardioTeam - מרכז מצוינות לטיפול בקרדיומיופתיה. במרכז קרדיו-טים ישמחו ללוות אתכם שלב אחר שלב בטיפול ובהתמודדות עם המחלה, יחד עם צוות רב-תחומי של מומחים בתחומי הקרדיולוגיה השונים. במרכז מבטיחים גישה אישית ומקיפה ושימוש בציוד מתקדם ושיטות טיפול חדשניות. במרכז קרדיו-טים המומחה בטיפול בקרדיומיופתיה תוכלו למצוא את כל השירותים הנדרשים במקום אחד, בקלות ובלי להסתבך.