אוושה בלב (רשרוש בלב): מהי? מהם הגורמים? ומהו הטיפול?
אוושה בלב היא רחש שנוצר מזרימת הדם בלב. היא ידועה גם בשם "רשרוש בלב". את האוושה ניתן לשמוע על ידי האזנה ללב, באמצעות סטטוסקופ המוצמד לבית החזה. אף שחלק מהאוושות יכולות להעיד על פגם בלב או מחלת לב, יש מקרים של אוושות חסרות משמעות, שאינן מזיקות.
איך יודעים מתי מדובר באוושה תמימה ולא מדאיגה ומתי מדובר בסימן לבעיה חמורה יותר? כדי לענות על השאלה, נסביר תחילה מהי בעצם אוושה בלב, מהם הגורמים האפשריים, ומהן דרכי האבחון והטיפול.
מהי אוושה בלב? האם רשרוש בלב מסוכן?
אוושה בלב מתרחשת כאשר הדם זורם דרך מדורי הלב או המסתמים באופן חריג, למשל בזרימה מוגברת או מערבולתית. באופן נורמלי, הלב מפיק קולות סדירים (פעימות) כאשר המסתמים נפתחים ונסגרים. במקרים שבהם זרימת הדם בלב מופרעת, למשל כאשר הדם זורם דרך מסתם מוצר או מסתם דולף נוצרת אוושה שניתן לשמוע בהאזנה ללב.
ניתן לסווג את האוושות בלב כאוושות תמימות ובלתי מזיקות או כאוושות חריגות (פתולוגיות), וחומרת המצב תלויה כמובן בגורם.
אוושות בלתי מזיקות הן אוושות שנשמעות למרות שהלב והמסתמים תקינים לחלוטין. הן נקראות גם אוושות פיזיולוגיות או אוושות פונקציונליות ונפוצות במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים. הן מופיעות בדרך כלל בתקופות של גדילה מהירה, בעת עלייה בזרימת הדם, כמו במהלך פעילות גופנית, מחלת חום, או בתקופת הריון. אוושות אלו בדרך כלל נעלמות מעצמן ללא צורך בטיפול כלשהו.
עם זאת, ישנם מקרים של רשרושים בלב שהם חריגים ונגרמים ממומים מולדים בלב, מחלת מסתמים או בעיות מבניות אחרות בלב. במקרים אלה יש צורך בהערכה רפואית נוספת כדי לקבוע את אופן הטיפול המתאים.
תסמינים מרכזיים
אוושות תמימות (פונקציונליות) בדרך כלל, אינן מלוות בתסמינים ומתגלות במקרה, במהלך בדיקות גופניות שגרתיות. אם מדובר באוושה חריגה, אנשים עלולים לחוות מגוון תסמינים, כולל:
- קוצר נשימה
- כאבים או לחץ בחזה
- גוון כחלחל בעור (במיוחד בשפתיים ובאצבעות)
- סחרחורת או עילפון
- פעימות מהירות או בלתי סדירות
- שיעול מתמשך
אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים האלו חשוב לפנות לבירור רפואי בהקדם, שכן אולי הוא מעיד על בעיה בלב.
גורמים לרשרוש בלב
- מומים מולדים בלב: בעיות מבניות שמתפתחות בלב לפני הלידה, כמו פגמים ("חורים" בלב) במחיצה בין העליות או במחיצה בין החדרים באו פגמים מולדים במסתמים.
- מחלות מסתמים: כולל היצרות מסתמים (הדם זורם דרך מעבר צר) או דליפה במסתמי הלב (מתרחש כאשר המסתמים אינם נסגרים כראוי ומאפשרים לדם לזרום אחורה).
- זיהומים: אנדוקרדיטיס (זיהום ברקמה הפנימית של הלב) עלול לפגוע במסתמים ולגרום לאוושה.
- מצבים נוספים: אנמיה, פעילות יתר של בלוטת התריס ולחץ דם גבוה הם גורמים נפוצים לאוושות פונקציונליות בלב, שכן הם מגבירים את זרימת הדם או משנים את צמיגות הדם.
אבחון אוושה בלב
שלב האבחון מתחיל בדרך כלל בבדיקה גופנית, שבה הרופא מאזין ללב באמצעות סטטוסקופ. אם מתגלה אוושה, יש צורך בבדיקות נוספות כדי לזהות את הגורם. הבדיקות עשויות לכלול:
- אקו לב: בדיקת אולטרסאונד לא פולשנית המספקת תמונות של מבנה ותפקוד הלב.
- אק"ג: רישום של הפעילות החשמלית של הלב על מנת לזהות הפרעות בקצב הלב.
- צילומי חזה: צילומי רנטגן מסייעים בזיהוי בעיות מבניות בלב ובריאות.
- צנתור לב: הליך פולשני יותר להדגמת מדורי הלב והמסתמים באמצעות צנתרים.
דרכי טיפול
כאמור, מרבית הרשרושים אינם דורשים טיפול. עם זאת, כאשר אוושה בלב נגרמת בשל מחלה לבבית או אחרת, יש צורך לטפל בגורם. הטיפולים הנפוצים כוללים:
- תרופות: לטיפול באנמיה או בפעילות ייתר של בלוטת התריס.
- ניתוח: במקרים חמורים, במיוחד כשמדובר בבעיות במסתמים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית על מנת לתקן או להחליף את המסתם הפגום. ההתערבות יכולה להעשות בניתוח לב פתוח או באמצעות טכניקות פחות פולשניות ומורכבות.
כאשר מדובר בילדים הסובלים ממומים מולדים בלב, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית מוקדמת בחייהם כדי לתקן את הליקויים ולמנוע סיבוכים בעתיד.
האם ניתן למנוע אוושה בלב?
אין דרך למנוע אוושה בלב כשלעצמה, אך שמירה על בריאות הלב ובדיקות שגרתיות מפחיתות את הסיכון להתפתחות מחלות לב שגורמות לרשרושים. טיפים כלליים:
- איזון של יתר לחץ דם
- הימנעות מעישון
- תזונה בריאה ללב
- פעילות גופנית סדירה
- טיפול מוקדם בזיהומים (כמו סטרפטוקוק בגרון) כדי למנוע סיבוכים
אבחון וטיפול בקרדיוטים - המרכז הישראלי לרפואת לב
חוששים שיש לכם אוושה בלב? אובחן אצלכם רשרוש בלב ואתם רוצים לקבל את המעקב והטיפול הטובים ביותר? במרפאת קרדיו-טים תמצאו קרדיולוגיים מנוסים ומובילים, שיטות אבחון מתקדמות, שיאפשרו לאבחן את מצבכם בצורה מדוייקת ולטפל בכם בצורה הטובה ביותר.