מניעה ראשונית של מחלת לב
טרשת עורקים (Atherosclerosis) ומחלת לב איסכמית (Ischemic heart disease)
עורקי הגוף הינם "צינורות" המזרימים דם לרחבי הגוף. דופן העורק מורכבת ממספר שכבות של תאים מסוגים שונים. עם השנים, מתחילים לשקוע בתוך דופן העורק עצמה חלקיקי שומן, בהמשך מגיעים גם תאי דלקת היוצרים תגובה דלקתית מקומית ותהליך זה חוזר על עצמו. זהו למעשה התהליך המוביל ליצירת טרשת עורקים (atherosclerosis) שבבסיס המחלה נמצא אזור הפלאק הטרשתי (atherosclerotic plaque) שבו מצטברים תאי השומן. ההבדל בין האנשים הוא קצב היווצרות טרשת העורקים, לדוגמא, אנשים עם ערכי כולסטרול מוגברים נוטים לפתח טרשת עורקים באופן מהיר יותר משאר האוכלוסיה ומכאן נובע הסיכון המוגבר שלהם ללקות במחלת לב איסכמית (Ischemic heart disease). גם אנשים עם יתר לחץ דם (Hypertension), סכרת (diabetes mellitus), מעשנים ואנשים עם ספור משפחתי של מחלת לב (נטיה גנטית) הינם בסכון מוגבר לפתח טרשת עורקים.
מחלת לב איסכמית הינה למעשה הביטוי של טרשת העורקים ספציפית בעורקי הלב הכליליים. מחלת לב איסכמית נגרמת בדרך כלל בגלל הצרות באחד או יותר מעורקי הלב, לרוב עקב הצטברות כולסטרול ותאי דלקת בדפנות העורקים (טרשת עורקים). מחלת לב איסכמית יכולה להיות חבויה ולא להתבטא כלל בתסמינים אך בשלבים מתקדמים יופיעו תסמינים. יש לזכור כי המחלה הטרשתית אינה פוגעת רק בעורקי הלב, אלא פוגעת בכל כלי הדם בגוף, החל ממחלה טרשתית בעורקי הרגליים ומחלה טרשתית בעורקי התרדמה (Carotid arteries) העלולה להוביל לארוע מוחי. על כן ישנה חשיבות רבה לאבחן מטופלים/ות אשר הינם בסיכון מוגבר לטרשת עורקים ולהתאים להם/ן טפול מניעתי אגרסיבי על מנת לדחות או לעכב את התפתחות המחלה הטרשתית. הקרדיולוגים בקרדיו-טים הינם מנוסים בהערכה של מטופלים/ות לפני או אחרי אירועים לבביים ובהתאמה של טפול למניעה ראשונית למחלת לב.
מניעה ראשונית ושניונית של מחלת לב
- מניעה ראשונית: מטופלים/ות ללא רקע של מחלה טרשתית (ללא רקע של אוטם בשריר הלב,, אירוע מוחי או בעיות אחרות בכלי דם). המטרה במניעה אצל מטופלים/ות אלו הינה – למנוע את האירוע הראשון של מחלה טרשתית (לדוגמא ארוע לבבי).
- מניעה שניונית: מטופלים/ות אשר חוו ביטוי כלשהו של מחלה טרשתית (אוטם בשריר הלב, אירוע מוחי או בעיות אחרות בכלי דם). מטרת המניעה במטופלים/ות אלו הינה מניעה של האירוע הבא.
מרפאת המניעה הראשונית במרכז הקרדיולוגיה שלנו
בעולם המערבי, בארבעת העשורים האחרונים נצפתה ירידה משמעותית בתמותה מסיבות קרדיווסקולריות (מחלות לב וכלי הדם). על פי מחקרים קליניים, כמחצית מהירידה בדרמטית בתמותה הינה הודות לאיבחון מוקדם של מחלת לב איסכמית וטיפול אגרסיבי יותר בגורמי הסיכון שהובילו למניעה ראשונית של מחלת לב בקרב האוכלוסיה המטופלת. למרות שיפור זה, עדיין התמותה מסיבות קרדיווסקולריות הינו מהסיבות השכיחות בעולם המערבי.
ניתן לציין 5 גורמי סיכון למחלת לב איסכמית שהינם ברי שינוי:
- יתר לחץ דם
- ערכי כולסטרול גבוהים
- סכרת
- עישון
- השמנת יתר
השלב הראשון במניעה ראשונית של מחלה טרשתית הינה להעריך מהי דרגת הסיכון של המטופל/ת הספציפי/ת לפתח מחלה טרשתית. על פי דרגת הסיכון, הקרדיולוג מסוגל להתאים את הטפול המניעתי עבור המטופל/ת. באופן כללי ניתן לומר כי ככל שרמת הסיכון של המטופל/ת לפתח מחלה טרשתית הינו גבוה יותר, כך הטפול המניעתי שאותו מטופל/ת יקבל/תקבל – יהיה אגרסיבי יותר.
באופן כללי, מטופלים/ות מעל גיל 20 ללא ביטוי קליני של מחלה טרשתית, צריכים לעבור הערכה תקופתית לגבי רמת הסיכון למחלה טרשתית אחת ל- 3-5 שנים. רמת הסיכון יכולה להיקבע באופן פשטני על ידי חישוב כמות גורמי הסיכון של המטופל, אך לרשות הקרדיולוג עומדים מחשבונים שונים המסייעים בחישוב מדויק יותר, והערכה מדויקת יותר של רמת הסיכון לפתח מחלה טרשתית. קיימים מספר רב של מחשבונים, אך נזכיר כאן שניים חשובים ביותר.
MESA risk score הינו מחשבון המתבסס על מחקר ענק שעקב אחר אלפי חולים, מחקר Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). הפרמטרים הנכללים במחשבון סיכון זה הינם גיל, מין, רמת כולסטרול כללי, רמת כולסטרול HDL ("כולסטרול טוב"), טיפול קיים להורדת שומנים, לחץ דם סיסטולי, טיפול להורדת לחץ דם, סכרת, עישון, ספור משחפתי של אירוע לבבי. מחשבון סיכון ה- MESA משתמש גם בבדיקה ייחודית נוספת – calcium score שמחשבת למעשה את כמות הסיד הנמצא בעורקי הלב. מחשבון זה מחשב מהו הסיכוי שמטופל/ת יפתח/תפתח אירוע לבבי כלשהו, יעבור/תעבור צנתור טיפולי או מוות בטווח זמן של 10 שנים.
מחשבון סיכון נוסף הינו מחשבון ה- SCORE של האיגוד הקרדיולוגי האירופאי – (Systematic COronary Risk Evaluation). מחשבון זה מתבסס על נתוני מעקב אחר רבע מיליון מטופלים אירופאים במשך שנים רבות. מחשבון זה הינו פשוט יותר ומכיל את הפרמטרים הבאים, גיל, מין, עישון, רמת כולסטרול כללי וערכי לחץ דם סיסטולי. מחשבון זה למעשה מחשב מה הסיכון שמטופל/ת ספציפי/ת יפתח/תפתח מחלת לב טרשתית שתוביל למוות (לדוגמא, ארוע לבבי שיוביל למוות) ב- 10 השנים הקרובות.
על סמך האמור לעיל ניתן להבין כי יש חשיבות רבה ביותר לעבור הערכה אצל קרדיולוג המתמחה בתחום זה מאחר ועל המטופל/ת לעבור "שני" שלבים, הראשון לעבור בדיקה מקיפה ומכוונת על מנת שניתן יהיה להעריך מהו הסיכון הייחודי של המטופל/ת לפתח בעתיד מחלה טרשתית. שלב זה כאמור, מבוסס על בדיקות פשוטות כמו בדיקת לחץ דם ובדיקות דם שגרתיות, אך בחלק מהמקרים יש צורך לבצע בדיקות מתקדמות יותר כמו calcium score, תפקוד אנדותל, סונר של עורקי התרדמה ועוד. הקרדיולוגים בקרדיו-טים מנוסים בהערכת סיכון ואבחון גורמי סיכון למחלה טרשתית. מטופל/ת המגיע/ה למרפאת המניעה הקרדיווסקולרית בקרדיו-טים יעבור/תעבור הערכה מקיפה אשר שבסופה יוסבר לו/ה מהו הסכון לפתח מחלה טרשתית.
השלב הבא בניהול מטופל/ת המגיע/ה למרפאת המניעה בקרדיו-טים הינו התאמת הטיפול. גם כאן יש חשיבות להחלטות המתקבלות מאחר ולכל טיפול יש תופעות לואי ועל כן יש להתאים בצורה מדויקת טפול לכל אחד ואחת מהמטופלים/ות. הטיפול הינו אינדיבידואלי ויכול לכלול תרופות לטפול בגורמי הסיכון, שינוי בהרגלי החיים, התחלת טפול בתרופות נוגדות טסיות ועוד.
כחלק מהגישה הרחבה לניהול המטופל המגיע לקרדיו-טים, גם במרפאת מניעת מחלות הלב תתבצע הערכה רב-תחומית במקרים מורכבים על מנת להעניק את הטפול המיטבי והבטוח ביותר עבור המטופל.