התקף לב בגיל צעיר - לא רק מחלה של "מבוגרים"
התקפי לב נחשבים לבעיה של גיל מבוגר. רבים תופסים אותם כתוצאה של עשרות שנות עומס, עישון, לחץ דם או כולסטרול גבוה. זה נכון שהסיכון עולה עם הגיל, אבל זו טעות לחשוב שצעירים לא עלולים להתמודד עם התקפי לב.
הנתונים חושפים את המצב: התקפי לב בקרב צעירים נמצאים במגמת עלייה. מחקר שפורסם באיגוד הקרדיולוגי האמריקאי מצא כי 1 מכל 5 התקפי לב מתרחש בקרב אנשים שטרם חגגו 40, והתחזית אינה מעודדת – השכיחות עולה מדי שנה.
הסיבות לכך רבות, ואותן נסקור במאמר הזה. מה באמת עלול לגרום להתקף לב בגיל צעיר? איך מזהים את הסימנים בזמן? ואיך אפשר למנוע את זה? אנחנו כאן עם התשובות.
גורמי סיכון להתקף לב בגיל צעיר
התקף לב בגיל צעיר לא מגיע משום מקום – גם אם הוא מפתיע. אצל צעירים, הסיבות שונות לעיתים מהמקובל בגיל מבוגר, והן לא תמיד ברורות לעין. אחת המרכזיות שבהן היא גנטיקה: סיפור משפחתי של מחלות לב או התקפי לב מוקדמים עלול להעלות משמעותית את הסיכון, גם אם אורח החיים שלכם תקין לחלוטין.
לצד זאת, כמובן שאורח החיים המודרני משחק תפקיד מרכזי. עישון, תזונה עשירה בשומן רווי, חוסר פעילות גופנית, עודף משקל, לחץ דם גבוה וכולסטרול – כל אלה מזיקים ללב. גם לחץ נפשי כרוני, עומסים בעבודה, חוסר שינה וחיים בקצב גבוה גורמים לגוף לפעול לאורך זמן במצב של “כוננות יתר”, שפוגע בלב בטווח הארוך. גם שימוש בסמים, סטרואידים או תוספים לא מפוקחים נמצא כגורם סיכון ממשי.
הפרעות קצב לב, במיוחד אם הן אינן מאובחנות ומטופלות, עשויות להגביר גם הן את הסיכון במצבים מסוימים.
אצל נשים צעירות, ישנם גם גורמים הורמונליים שיכולים להשפיע על פעילות הלב וכלי הדם – כולל שימוש בגלולות, תסמונות הורמונליות מסוימות או שינויים בזמן הריון.
לא תמיד יש תסמינים מוקדמים, ולכן חשוב להכיר את הגורמים ולהיות במעקב, גם כשמרגישים צעירים ובריאים.
סימני אזהרה שאסור להתעלם מהם
התקף לב לא תמיד נראה כמו בסרטים. לא כל כאב בחזה הוא חד או דרמטי, ולא תמיד יש קריסה פתאומית. לפעמים מדובר בסימנים עדינים יחסית, אך כאלה שמחייבים תשומת לב מיידית. הנה התסמינים הנפוצים שדורשים בדיקה רפואית דחופה:
- כאב או לחץ בחזה – תחושות של כובד, שריפה או לחץ שמופיעות במרכז החזה, במיוחד אם נמשכות יותר מכמה דקות או חוזרות לסירוגין.
- כאב מקרין – כאב שמתחיל בחזה ומקרין לכתפיים, לזרועות (במיוחד שמאל), לגב, לצוואר או ללסת.
- קוצר נשימה – תחושת חנק או קושי לנשום, גם במנוחה או במאמץ קל יחסית.
- סחרחורת, חולשה או עילפון – ירידה חדה בלחץ הדם עלולה להוביל לתחושת עילפון, במיוחד כאשר היא מלווה באחד הסימנים האחרים.
- בחילה או הזעה קרה – תסמינים פחות טיפוסיים, אך שכיחים יותר בקרב צעירים ונשים בפרט.
- תחושת חרדה לא מוסברת – פתאומית שמלווה בתסמינים פיזיים, עלולה להיות סימן מקדים.
חשוב לדעת: גם אם הסימפטומים קלים יחסית או מופיעים לפרקי זמן קצרים – הם עדיין עשויים להעיד על בעיה חמורה. כל עיכוב באבחון עשוי להחמיר את הנזק לשריר הלב.
אבחון מוקדם וגישות טיפוליות
כאשר עולה חשד להתקף לב – כל דקה חשובה. אבחון מהיר ומדויק יכול להציל חיים. תהליך האבחון מתחיל בדרך כלל עם בדיקות דם לזיהוי אנזימים לבביים, בעיקר טרופונין – חלבון שמשתחרר לדם בעת פגיעה בשריר הלב.
מעבר לזה, ישנן מספר בדיקות שניתן לבצע (בהתאם לתסמינים) על מנת לאבחן את המצב: אק"ג שמזהה שינויים בפעילות החשמלית של הלב, אקו לב (אולטרסאונד של הלב), CT של עורקי הלב ולעיתים יש צורך בצנתור אבחוני – בדיקה פולשנית שמאפשרת לזהות היצרויות או חסימות בכלי הדם.
הטיפול בהתקף לב משתנה בהתאם לחומרה:
- במקרים חריפים מבוצע צנתור טיפולי, שבו מוחדר תומכן (סטנט) לפתיחת העורק החסום.
- בחלק מהמקרים ניתן טיפול תרופתי להמסת קריש הדם (טיפול טרומבוליטי).
- בהמשך, נבנית תוכנית שיקום לב שכוללת תרופות, שינוי באורח החיים ולעיתים גם טיפול פסיכולוגי תומך.
אצל צעירים, חשוב להתאים את הגישה הטיפולית לפרופיל האישי – כולל סיכונים עתידיים, רמת פעילות גופנית ותכנון החיים קדימה.
מניעה והפחתת הסיכון להתקף לב בגיל צעיר
מניעה תמיד עדיפה על טיפול. הבשורה הטובה היא שיש הרבה מה לעשות כדי לצמצם את הסיכון להתקף לב בגיל צעיר, גם בקרב מי שיש לו נטייה גנטית או רקע משפחתי. הכל מתחיל באורח החיים:
- שמירה על תזונה מאוזנת.
- פעילות גופנית.
- הפסקת עישון.
- מעקב אחר מדדים (לחץ דם, סוכר וכולסטרול), במיוחד אם קיימים גורמי סיכון.
- ניהול מתח נפשי.
קרדיוטים – המרכז הישראלי לרפואת לב
קרדיוטים הוא מרכז רפואי המתמחה במחלות לב, עם דגש על אבחון מוקדם, טיפול מתקדם ומעקב מדויק. אצלנו ניתן לערוך את כל הבדיקות לאבחון התקף לב או בעיות אחרות - מאק"ג ואקו לב, ועד צנתור, מיפוי לב ושיקום קרדיאלי. בנוסף, אנו מציעים ליווי תזונתי, הנחיות לפעילות גופנית בטוחה, תמיכה רגשית והדרכה לחיים בריאים.
אם יש לכם היסטוריה משפחתית של מחלות לב, אתם סובלים מתסמינים מדאיגים או פשוט רוצים לדעת שהכול תקין – אנחנו כאן, עם כל הכלים, הידע והניסיון לשמור על הלב שלכם בזמן הנכון.
המחקר המוזכר בפתיח: https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2019/03/07/08/45/heart-attacks-increasingly-common-in-young-adults