התעלפויות - התעלפות - המרכז הישראלי לרפואת הלב.

תסמינים נפוצים למחלת לב

התעלפות

זהו מצב בו נגרם אובדן הכרה פתאומי וזמני. ברוב המקרים אירוע של התעלפות נמשך דקות בודדות. ההתעלפות נגרמת כתוצאה מירידה בהזרמת דם למוח. הסיבות לכך מגוונות, וברוב המקרים מדובר בשינויים במערכת העצבים האוטונומית, שמשפיעה ביו היתר על קצב הלב ולחץ הדם. בדרך כלל לפני אירוע של התעלפות ישנן תחושות מקדימות שכוללות חולשה קיצונית, סחרחורת וחוסר יציבות, בחילה, טשטוש ריאה, הזעה, פיהוקים ועוד.

החלוקה המקובלת לסיבות להתעלפות הינה על פי הגורמים לירידה בהזרמת הדם למוח:

  1. שינויים זמנים במערכת העצבים האוטונומית (Neurocardiogenic syncope) - סיבה שכיחה להתעלפות ובמהלכה נצפית ירידה משמעותית בלחץ הדם וירידה בקצב הלב. התעלפות מסוג זה קשורה לעיתים בעמידה ממושכת, אירוע של לחץ נפשי וחרדה קיצונית, כאב עז, מצבים כמו שיעול בלתי פוסק, צחוק, השתנקות ויציאות (צואה, שתן). כמו כן, התעלפות מסוג זה עלולה להיגרם במצב של גירוי חיישנים המצויים בעורק התרדמה (Carotid body) וכתוצאה נצפית ירידה בלחץ הדם והתעלפות. בדרך כלל סוג זה של התעלפות אינו שכיח בצעירים ועלולה להיגרם בזמן גילוח, לחץ על הצוואר או לבישה/ענידה של פריט לבוש צווארי בצורה מהודקת.
  2. התעלפות כתוצאה מירידת לחץ דם בזמן שינוי תנוחה (Orthostatic hypotension) - מתרחשת בדרך כלל כאשר עוברים ממצב של שכיבה לעמידה. ברוב המקרים מתרחשת במבוגרים ונגרמת מכך שבזמן שינוי תנוחה, הדם נמשך לכיוון הגפיים התחתונות ועל כן לחץ הדם יורד. לגוף האדם ישנם מספר מנגנונים המאפשרים התמודדות עם ירידת לחץ הדם, ובכללם עליה בדופק הלב והתכווצות כלי הדם. באנשים מסוימים תגובה זו פגועה, ובעת ירידת לחץ הדם, אספקת הדם למוח יורדת והאדם מתעלף. מצבים התורמים או קשורים להתעלפות מסוג זה הינם התייבשות, שימוש בתרופות מסויימות כולל תרופות לטיפול בבעיות לב ויתר לחץ דם, טיפול באי ספיקת לב או בהגדלה של הערמונית, וכן מחלות כמו עמילואידוזיס ופרקינסון.
  3. התעלפות מישנית לבעיה לבבית (Cardiac syncope) - זו התעלפות שנגרמת כתוצאה מירידה בזרימת הדם למוח בשל בעיה בתפקוד הלב, למשל, בשל הפרעת קצב, ירידה בהתכווצות הלב מישנית לבעיה מבנית (היצרות של מסתמים) או בזמן התקף לב. במידה וקיים חשד לכך יש לפנות לעזרה רופאית מיידית, שכן מצבים אלו עלולים להיות מסכני חיים.

הבירור כולל בדיקות שונות כולל בדיקת אק"ג, הולטר אק"ג, מנטרים ארוכי טווח דוגמת Event recorder ו- Loop Recorder, מבחן מאמץ (ארגומטריה) בדיקת Tilt-table test וכן בדיקת אקו לב. למידע נוסף אודות הפרעות בקצב הלב ניתן ללחוץ כאן.

במרכז הישראלי לרפואת הלב (קרדיו-טים) מתבצע בירור לתלונות אלו על ידי צוות רופאים קרדיולוגים המתמחה בבירור סיבות להתעלפות כולל רופאים המתמחים בהפרעות קצב.

לקביעת תור