דקירות בחזה אצל נשים | המרכז הישראלי לרפואת הלב - קרדיו-טים

תסמינים נפוצים למחלת לב

דקירות בחזה אצל נשים

כאבים בחזה או דקירות בחזה יכולים לנבוע ממגוון רחב של מצבים רפואיים. פעמים רבות, הסיבה אינה קשורה כלל ללב אלא לאיברים אחרים בגוף כמו למערכת העיכול, הריאות או השלד והשרירים. 

עם זאת, חשוב מאוד לא להתעלם מהאפשרות שהמקור לכאבים בחזה אכן לבבי. תחושות כמו דקירות או כאבים בחזה לעולם אינן "שגרתיות" ובין אם מדובר בכאב חד, מתמשך או פתאומי באזור החזה, הוא דורש התייחסות והתייעצות עם רופא.     

הדבר נכון לשני המינים, שכן מחלות לב הן גורם התמותה השני בישראל (אחרי סרטן) ואחראיות לכ-20% ממקרי התמותה בכל שנה. חשוב במיוחד לא להתעלם מכאבים בחזה או דקירות בחזה אצל נשים בגלל הבדלים ביולוגיים ותפיסתיים שנציג במאמר זה.

מטרתנו להעלות את המודעות לכאבים בחזה בנשים ולעודד אתכן הנשים לשים לב לתסמינים ולפנות לקבלת עזרה רפואית במקרה הצורך ללא עיכובים, שעלולים להשפיע לרעה על סיכויי הטיפול. 

הנה כל מה שחשוב לדעת על דקירות בחזה אצל נשים, זה יכול להציל חיים.

תסמינים שכיחים שחשוב להכיר

התסמינים הקלאסיים של התקף לב כוללים תחושת לחץ או כאב בצד שמאל של החזה, ולעיתים תחושת כבדות בלתי נסבלת שיכולה להקרין לזרוע שמאל. 

אלה הסימפטומים המוכרים לציבור הרחב, אך למעשה מדובר בתמונה חלקית, במיוחד בנשים, שעשויות לחוות תחושות מגוונות ופחות אופייניות. בקרב נשים, תסמינים לאירוע לבבי יכולים להיות כאבים בפרק הגוף העליון, בכתפיים, בגב העליון או ברום הבטן, לעיתים בליווי קוצר נשימה, בחילה, הזעה מוגברת, סחרחורת או חולשה בלתי מוסברת.

מחקרים מראים שסימפטומים המעידים על מחלה לבבית יכולים להופיע ימים ואף שבועות לפני התקף לב, אך הם "מתפספסים" לעיתים קרובות כיוון שנשים נוטות לייחס אותם למצבים יומיומיים אחרים כמו צרבת, עייפות או מתח נפשי. 

למה נשים בסיכון גבוה יותר להחמיץ סימני אזהרה?

נשים מתמודדות עם אתגר לא פשוט בכל הנוגע לזיהוי התקפי לב. הסיבה המרכזית לכך טמונה בעובדה שנשים חוות פעמים רבות תסמינים שונים בהשוואה לגברים, ואלו יכולים להיות מבלבלים ולא חד משמעיים. סיבה נוספת, גם היא משמעותית, היא התפיסה הרווחת מבחינה חברתית ותרבותית. מחקרים מראים כי נשים רבות רואות במחלות לב מחלה "גברית", מה שמוביל לכך שהן אינן מודעות לסיכון האישי שלהן או לסימני האזהרה הייחודיים להן. 

גורם נוסף הוא נטייתן של נשים רבות להעדיף לטפל קודם בצרכי המשפחה ולהתעלם מתסמינים אישיים, מתוך מחשבה שהן "בסדר" או שהכאב יחלוף מעצמו.

גורמי סיכון בקרב נשים

חשוב להכיר את גורמי הסיכון המשותפים לגברים ולנשים ולהבין שלמרות שגורמי הסיכון משותפים, הם משפיעים בצורה שונה על נשים:

גורמי הסיכון הייחודיים לנשים כוללים:

  • מנופאוזה: הסברה היא שלאסטרוגן (הורמון המין הנשי) יש אפקט מגן על הלב. ירידה ברמות האסטרוגן לאחר גיל המעבר מגבירה לפיכך את הסיכון למחלות לב. זו הסיבה שהגיל הממוצע של התקף לב בשנים גבוה בכ-10 שנים מזה של גברים.
  • סיבוכי הריון: רעלת הריון, סוכרת הריונית או לידה מוקדמת קשורים לסיכון מוגבר לפתח מחלות לב בהמשך החיים.

מה עושים במקרה חירום של כאבים בחזה או דקירות בחזה?

אם את חוששת שאת או מישהו/י בסביבתך חווים אירוע לבבי, חשוב לבצע את הפעולות הבאות:

  • פנייה מיידית לעזרה רפואית: התקשרו למגן דוד אדום (101) ודווחו על התסמינים. אל תנסו לנהוג בעצמכם לבית החולים, אלא המתינו להגעת צוות רפואי מיומן.
  • מנוחה ורוגע: עד להגעת העזרה, שבו או שכבו בתנוחה נוחה, והימנעו ממאמץ פיזי. נסו להישאר רגועים ככל האפשר, שכן מתח עלול להחמיר את המצב.
  • הימנעות מאכילה ושתייה: אל תאכלו או תשתו דבר עד להגעת הצוות הרפואי, למעט נטילת אספירין אם הומלץ על ידי הצוות הרפואי. זאת כדי למנוע סיבוכים אפשריים במהלך הטיפול.
  • מעקב אחר תסמינים: שימו לב להופעת תסמינים נוספים כמו קוצר נשימה, הזעה קרה, בחילה, סחרחורת או הקרנת הכאב לאזורים אחרים בגוף (כגון זרועות, גב, צוואר או לסת). מידע זה יסייע לצוות הרפואי באבחון המצב.

זכרו, תגובה מהירה ומודעות לתסמינים עשויות להציל חיים. אל תתעלמו מכאבים בחזה, גם אם הם נראים קלים או חולפים, ושימו לב לסימפטומים נוספים שמתלווים לכאבים או לדקירות בחזה. פנו תמיד לייעוץ רפואי מקצועי כדי לשלול מצבים מסכני חיים.

חשיבות המודעות למחלות לב בנשים

הכרה בסימנים הלא טיפוסיים של מחלות לב בנשים חשובה מאין כמותה. בעוד שגם גברים וגם נשים סובלים ממחלות לב, נשים נוטות לקבל אבחנה וטיפול מאוחר יותר בשל הפער בהבנת התסמינים ושאר הסיבות שהזכרנו.

מודעות, נטילת אחריות אישית, והתייעצות עם אנשי מקצוע רפואיים מקדמים טיפול מוקדם, מדויק ומוצלח יותר.

מניעה והפחתת סיכון – בידיים שלכן

צעדים מעשיים לשמירה על בריאות הלב שלכן:

  • תזונה מאוזנת: הקפידו על תזונה בריאה המבוססת על פירות, ירקות, שמנים בריאים ודגים.
  • פעילות גופנית סדירה: בצעו בכל שבוע פעילות אירובית בעצימות בינונית, כגון הליכה או שחייה.
  • הפסקת עישון: עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים למחלות לב, והפסקתו משפיעה באופן מיידי על בריאות הלב.
  • ניהול מתחים ושינה מספקת: עסקו בפעילויות מרגיעות ונהלו אורח חיים מאוזן.
  • בדיקות תקופתיות: מומלץ לעבור בדיקות תקופתיות לניטור לחץ הדם, רמות הכולסטרול והסוכר, במיוחד אם יש היסטוריה משפחתית של מחלות לב.

מרכז קרדיו-טים – המומחים לבריאות הלב

מרכז קרדיו-טים מציע גישה חדשנית, רב-תחומית, לאבחון מחלות לב שונות ולטיפול בהן. המרכז משלב צוות מומחים מובילים בתחומי הקרדיולוגיה השונים, לרבות מחלת לב איסכמית, הפרעות קצב, מחלות מסתמים ואי ספיקת לב.

במרכז מוצעים שירותים מתקדמים כגון צנתורים כליליים, אבלציות, אקו לב במנוחה ובמאמץ, ובדיקות נוספות בהתאם לצרכים הייחודיים של כל מטופלת ומטופל.

הגישה המקיפה של קרדיוטים מאפשרת הבנה מעמיקה של מצב המטופל/ת, אבחון מדויק ותכנון טיפול מיטבי, כל זאת במטרה לשפר את איכות החיים ולמנוע סיבוכים עתידיים.

מקורות למקומות בהם מוזכרים מחקרים:

https://myheartsisters.org/2018/03/18/can-early-warning-symptoms-predict-a-heart-attack/

https://www.healthline.com/health/heart-attack/6-signs-of-heart-attack-a-month-before

https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-heart-disease-gender-gap

https://heart.bmj.com/content/102/14/1142

לקביעת תור